Publicat: 20 Aprilie, 2018 - 10:24
Share

În cadrul primei zile a vizitei de lucru în Republica Moldova, care are loc în perioada 18-20 aprilie a.c., ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut, ieri, 19 aprilie, întâlniri cu o serie de reprezentanţi ai Administraţiei de la Chişinău, ai cultelor, dar şi cu membri ai autorităţilor locale.

Întrevederile demnitarului român au constat în discuţii cu Monica Babuc, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Tineretului şi Sportului, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic şi cu şefa Biroului Relaţii cu Diaspora (BRD), Olga Coptu.

În cadrul primei întâlniri, ministrul Babuc a propus colaborarea în baza unor parteneriate în domeniul educaţiei şi al culturii.

Cei doi miniştri au discutat şi despre proiectele comune pe care le au în diaspora, în temeiul Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Moldova.

"Promovarea, dezvoltarea şi extinderea utilizării limbii române constituie principalul obiectiv asumat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Limba română este patrimoniul comun al României şi Republicii Moldova. Contăm pe sprijinul autorităţilor de la Chişinău pentru promovarea studierii limbii române în toate regiunile Republicii Moldova. Îmi exprim aprecierea pentru modul în care decurge colaborarea noastră în ce privesc stagiile de pregătire în România pentru profesorii din Republica Moldova, schimbul de burse pentru elevi şi studenţi, mobilităţile pentru studenţi", a spus ministrul pentru românii de pretutindeni.

Oficialul român a participat apoi la lucrările celei de-a treia ediţii a Conferinţei "Patrimoniul cultural românesc - Centenar 2018", organizat la Chişinău de Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni.

"Puteţi conta în continuare pe sprijinul acordat de România pentru reabilitarea de obiective majore în domeniul culturii, Guvernul român contribuind la renovarea unor secţii ale Muzeului Naţional de Artă, reabilitarea Sălii cu Orgă din Chişinău şi reconstrucţia Teatrului din Cahul, proiecte aflate în derulate în valoare de 2,8 milioane de euro", a spus Natalia Intotero în discursul din deschiderea conferinţei.

Demnitarul s-a întâlnit apoi cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic şi a transmis un nou mesaj de susţinere a stabilităţii interne a Republicii Moldova, esenţială pentru asigurarea parcursului european.

"Exercitarea de către România a Preşedinţiei UE în primul semestru din 2019 ar reprezenta o şansă unică pentru consolidarea parcursului european al RM şi marcarea unui proces ireversibil de apropiere a Republicii Moldova la comuniunea de valori şi prosperitate occidentale", a spus ministrul Intotero.

Discuţiile demnitarului român cu şefa Biroului Relaţii cu Diaspora (BRD), Olga Coptu, s-au axat pe coorodonarea politicilor comune privind diaspora.

"Contăm pe armonizarea acţiunilor misiunilor noastre diplomatice, precum şi ale MRP şi Biroul pentru Relaţia cu Diaspora, în vederea organizării unor activităţi comune destinate diasporei.", a declarat ministrul Intotero.

Agenda primei zile a vizitei a mai inclus o întâlnire cu Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, care s-a desfăşurat la mănăstirea "Sf. Apostul Andrei" din Durleşti, renovată prin intermediul finanţărilor oferite de MRP. Cu acest prilej, Natalia Intotero a primit de la ÎPS Petru Crucea Mitropoliei Basarabiei.

Programul zilei s-a încheiat cu o întrevedere, în raionul Criuleni, cu preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Raionale din Republica Moldova, Veaceslav Burlac, precum şi cu primari şi cadre didactice din localităţile din Raion. Aceştia şi-au exprimat aprecierea pentru sprijinul constant oferit de statul român, concretizat în proiecte importante pentru comunitate: fonduri pentru renovarea de şcoli şi grădiniţe, precum şi oferirea de autobuze şcolare pentru transportul elevilor din raionul Criuleni. Totodată, demnitarul a vizitat şi o grădiniţă din raion, renovată parţial graţie susţinerii finanţărilor statului român.