Publicat: 6 Decembrie, 2014 - 12:18

Negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) s-au reluat, sâmbătă, de la ora 11.00, la sediul Ministrului Finanțelor Publice, principalul subiect de discuție fiind deficitul bugetar

FMI vrea ca guvernul să taie 3,5 miliarde de lei din cheltuielile prevăzute în bugetul pentru anul viitor. După ce şi-a făcut toate calculele, Executivul susţine că ar mai fi nevoie de bani, deci economii nu se pot face. Chiar şi în aceste condiţii, premierul nu se teme că acordul cu FMI se va rupe. 

Vineri, după aproape 9 ore de negocieri, delegaţiile Guvernului şi FMI nu au ajuns la niciun consens. Fondul Monetar cere o ţintă a deficitului de 0,9%, însă guvernanţii nu vor să scadă sub 1,4 procente. 

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, România nu își poate permite azi să coboare sub un deficit de 1,4% din PIB. 

Ministrul delegat pentru buget a evitat însă să spună clar ce se va întâmpla dacă oficialii FMI şi cei ai Guvernului nu vor ajunge la un consens.

„Nu putem să ne ridicăm de la masă şi să plecăm. Bineînțeles eu îi voi informa care este mandatul meu ca și reprezentant al Guvernului României. Îi voi informa că atât mandatul meu, cât și mandatul doamnei ministru, care suntem șefii delegației României în aceste discuții cu FMI, este de 1,4 deficit”, a spus Darius Vâlcov.

Premierul Victor Ponta este convins însă că într-un final se va ajunge la un consens. 

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat însă asupra unei posibile întreruperi a discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.