Publicat: 11 Mai, 2016 - 14:07
Share
'Una din cauze: violența politică împotriva femeilor!''

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a participat zilele trecute la Summit-ul Mondial al Forumului Global al Femeilor din Parlamente 2016(WIP), manifestare desfășurată în capitala Iordaniei, Amman. Global Forum (WIP) este rețeaua globală de sex feminin a parlamentarilor la nivel național, inclusiv Parlamentul European, numărând în prezent aproximativ 9.000 de membre. Summit-ul din Iordania a fost prima reuniune a WIP care a avut loc într-una din țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, organizată în colaborare cu Camera Reprezentanților din Iordania și cu sprijinul OCDE, alegerea țării gazdă evidențiind astfel progresele statelor din această zonă privind prezența și implicarea femeilor în procesele politice.

Evenimentul din capitala Iordaniei a beneficiat de prezența femeilor parlamentare din peste 80 de țări, precum și de personalități feminine de înalt nivel, precum Dalia Grybauskaite, președinta Lituaniei, Marie Louise Coleiro Preca, președinta Maltei și Atifete Jahjaga, președinta statului Kosovo în perioada 2011-2016. Programul celor trei zile de dezbateri ale femeilor din majoritatea parlamentelor lumii s-a axat pe teme de actualitate, precum importanța reprezentării femeilor în politică (definirea parității), participarea politică în regiunea MENA, contribuția femeilor la prevenirea conflictelor, menținerea păcii și soluționarea conflictelor, soluțiile politice ale femeilor lideri la criza refugiaților, drepturile omului, creșterea colaborării între parlamentele naționale și organizațiile non-guvernamentale ale femeilor, violența politică împotriva femeilor, etc..

'Manifestarea de la Amman a avut o abordare diferită față de reuniunile anterioare ale Forumului Global al Femeilor din Parlamente (WIP), îndeosebi prin dezbaterile inițiate pe tema celor mai noi și mai stringente probleme în rezolvarea cărora se pot implica femeile parlamentar din toată lumea. Discuțiile ai relevat că reprezentantele sexului frumos din politică, și din parlamentele naționale, pot avea un aport considerabil în prevenirea și soluționarea conflictelor, de orice tip, în special prin meticulozitatea și serozitatea de care dau dovadă femeile aflate în funcții de decizie. În acest context, dialogurile au accentuat faptul că este vital ca femeile să folosească în mod cât mai corect și pragmatic funcțiile politice, în scopul de a asigura respectarea egalității de gen, pe de o parte, și de a diminua inegalitățile și discriminările încă existente între femei și bărbați în politică, pe de altă parte.

S-a insuflat, de asemenea, ideea ca femeile să poată participa în număr mai mare în echipele naționale și mondiale de mediere a conflictelor, ele fiind, de obicei, mai răbdătoare și mai rezistente la condiții grele de stres prelungit', a subliniat deputatul Cornelia Negruț.

Un alt subiect abordat în premieră la summit-ul WIP de la Amman a fost violența politică împotriva femeilor.

'Delegația Parlamentului României a susținut la unison că violența politică contra femeilor este o formă de subminare a democrației, ce se manifestă prin violență psihică, prin ignorare, denigrare, discreditare, abuz, amenințare, hărțuire sau șantaj, dar care poate merge până la forme de violență fizică! Violența politică este sinonimă cu violența domestică, un domeniu încă neluat în serios cu adevărat în România. Diferitele forme de manifestare ale violenței politice îndepărtează femeile nu doar de scena politică, ci și din rândurile unui activism politic minor, de genul simpatizanților formațiunilor politice. În acest context, este de așteptat să se ia unele măsuri și în România, deoarece discriminarea și violența politică îndreptate împotriva femeilor duce la dezechilibre grave ale reprezentării populației în procesul decizional politic și administrativ și o inechitate clară între femei și bărbați în actul și deciziile politice', a mai subliniat Cornelia Negruț.

'La nivel global, procentul femeilor în parlamentele naționale în anul 2016 (191 de țări) este de 22,7%, față de 10.9% în anul 1975, și 11,6% în anul 1995. În acest clasament, cu 7,7% în Senat și 13,7% în Camera Deputaților, România nu înregistrează deloc progrese în ceea ce privește reprezentarea politică, situându-se pe locul 132, după țări ca Senegal, Namibia, Etiopia, Algeria (cu procente între 42,7% și 31,6%), în timp ce pe primele trei locuri se situează Rwanda, Bolivia și Cuba, cu procente între 63,8% și 48,9%. După cum am mai punctat și în alte intervenții, România are nevoie imperioasă de o voință politică comună, prin care să se permită majorarea reprezentării femeilor la nivel politic decizional, atât în structurile alese, cât și în cele executive', a conchis parlamentarul ALDE.

Biroul de Presă al deputatului ALDE Maramureș Cornelia NEGRUȚ, 11 mai 2016