28 mai 2022

Nemuritoarea „Traviata”, pe scena Operei Braşov

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Miercuri, 13 octombrie 2021, de la ora 11.00, în Sala Operei Braşov, cei mici sunt invitaţi să urmărească o poveste pe care o îndrăgesc foarte mult, de data aceasta, transpusă pe muzică: „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Marius Ţeicu şi Silvia Kerim. Personajelor le vor da viaţă artiştii: Mariana Tomescu, Corina Klein, Simona Manole, Lăcrămioara Schuller, Cristina Roşu, Rodica Iuga, Ştefan Schuller, Anca Panait, Bogdan Mirică, Marius Tămăşanu. Îşi dă concursul Baletul Operei Braşov. Regia artistică îi aparţine lui Attila Torok. Scenografia este semnată de Şerban Iuca. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent regie: Lăcrămioara Schuller. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa
Preţ bilete: 15 lei

Sâmbătă, 16 octombrie 2021, de la ora 18.30, în Sala Operei Braşov, continuăm trilogia verdiană cu nemuritoarea „Traviata”, o operă atât de îndrăgită şi de celebră, încât aproape că nu mai are nevoie de nici o prezentare! Spectacolul îi este dedicat marii soprane Virginia Zeani, „prima donna assoluta” a marilor scene internaţionale, sărbătorită în această lună, cu ocazia împlinirii unei frumoase vârste, de către toate teatrele lirice din România. Iniţiativa aparţine Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” şi a Operei Naţionale Române Cluj-Napoca.

„Traviata” este, cu siguranţă, una dintre pietrele de temelie ale repertoriului liric. Partitura este înţesată cu melodii fantastice care sunt faimoase, însă, dincolo de aceasta, coerenţa întregii lucrări o transformă într-o capodoperă. Intriga încordată şi personajele vii, asociate cu muzica perfect gândită de Verdi, ne vor sensibiliza, fără îndoială.

În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspiraţie pentru „Traviata”, cu singura diferenţă că, în operă, personajul feminin apare sub numele de Violetta Valery. Premiera a avut loc la Teatro La Fenice din Veneţia, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentaţie a fost un eşec datorat, în primul rând, mediocrităţii interpretării. Abia la reprezentaţia din 6 mai 1854, pe mica scenă a Teatrului San Benedetto, tot din Veneţia, opera a avut un real succes.

„Traviata” descrie scurta, dar agitata viaţă, precum şi moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Povestea Violettei Valery impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Compozitorul Giuseppe Verdi şi libretistul Francesco Maria Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Violetta Valery devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un sacrificiu care îi va grăbi sfârşitul. Despre această femeie specială şi despre gestul său scria însuşi Dumas-fiul: „Dacă nu ar fi făcut acest sacrificiu, nu ar fi meritat să scriu despre ea”. Muzica verdiană transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă şi o umanitate profundă. Paginile muzicale conţin adevărate portrete psihologice ale personajelor şi sentimentele lor. În spatele expunerii luxului şi plăcerilor frivole, se ascunde cruzimea puternică a unei societăţi în care totul poate fi cumpărat şi vândut. În acest context, Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea şi moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfăşoară opera.

În distribuţie: Violetta Valery – Veronica Anuşca (Opera Naţională Bucureşti), Alfredo Germont – Mihai Irimia, Giorgio Germont – Adrian Mărcan, Flora Bervoix – Asineta Răducan, Annina – Sonia Hazarian, Gastone – Claudiu Bugnar, Baronul Douphol – Marian Reşte (debut), Marchizul d’Obigny – Lorand Cristian, Doctorul Grenvil – Ştefan Schuller, Majordomul – Dan Ionescu, Grădinarul – Adrian Stănilă. Solişti balet: Melania Condoiu, Raluca Gherman Şut, Claudiu Dane, Dorin Mirea. Îşi dau concursul Orchestra, Corul şi Baletul Operei Braşov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta – invitat de la Opera Naţională Bucureşti. Regia artistică este semnată de Dimitrie Tabacaru. Scenografia îi aparţine Rodicăi Garştea. Coregrafia: Nermina Damian. Dirijor cor: Dragoş-Mihai Cohal. Asistent regie: Valentina Mărgăraş. Asistent coregrafie: Iulia Coşeriu. Asistent mişcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Silvia Papadopoulos.

Preţ bilete: 50 lei (sală + lojă); 30 lei (balcon lateral) – Pentru acest eveniment mai sunt foarte puţin bilete disponibile!

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât şi la sediul Operei Braşov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informaţii se pot obţine la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă şi operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

În situaţia în care incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în Municipiul Braşov a depăşit pragul de 6/1.000 de locuitori, participarea la evenimentele Operei Braşov va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare. Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate.

Desfăşurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a sălii.

Pe toată durata desfăşurării spectacolului, purtarea măştii este obligatorie! Va fi respectată distanţarea între scaune. Vă rugăm frumos, în cazul în care prezentaţi simptome de infecţie respiratorie, să rămâneţi acasă pentru a nu vă pune în pericol nici pe dumneavoastră şi nici pe ceilalţi participanţi la eveniment. Vă mulţumim pentru înţelegere!

Eveniment desfăşurat cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov.