Publicat: 24 Mai, 2012 - 19:20
Share

Principiul neutralității internetului este un subiect de dezbatere tot mai intensă la nivel european și mondial. Acest principiu, conform căruia rețelele de acces la internet ar trebui să trateze în mod egal, fără discriminare, tot conținutul, toate site-urile, platformele și aplicațiile disponibile, se confruntă cu o serie de contraargumente legate de necesitatea de a administra traficul pentru a asigura eficacitatea și sustenabilitatea rețelelor.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI) si-au propus sa discute cu toti cei interesati provocarile si problemele ridicate de subiectul neutralitatii retelelor si vor organiza o dezbatere publica cu tema Neutralitatea retelelor si sustenabilitatea internetului (Net Neutrality and the Quest for Sustainable Internet), in data de 5 iunie 2012, la hotelul Athénée Palace Hilton din Bucuresti.
Dezbaterea publica organizata de ANCOM si ApTI, care va aduce laolalta factori de decizie, reglementatori, reprezentanti de nivel inalt ai companiilor de comunicatii, asociatii ale consumatorilor si organizatii care protejeaza drepturile civile din Romania si din strainatate va incerca sa faca o radiografie a situatiei dezbaterii subiectului neutralitatii retelelor in Europa si sa o duca mai departe, in directia consensului, cu scopul final de a identifica cele mai adecvate metode prin care se poate atinge dezideratul comun de asigurare a unui internet liber, accesibil si sustenabil. Accentul va fi pus pe diversitatea de opinii si schimbul de pareri pe subiecte cum ar fi drepturile consumatorilor sau reglementari si practici de gestionare a traficului, urmarind in cele din urma identificarea rolului pe care ar trebui sa-l joace fiecare dintre actorii implicati – autoritati de reglementare, furnizori de servicii de comunicatii electronice, furnizori de continut si utilizatori finali.

Agenda evenimentului, precum si formularul de inregistrare pentru participare, sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, la sectiunea Evenimente. Participarea este gratuita.
Ultimul raport de date statistice publicat de ANCOM arata ca in Romania accesul la internet este in continua crestere, numarul conexiunilor de acces in banda larga furnizate la puncte fixe ajungand la finalul lui 2011 la 3,26 milioane, iar numarul conexiunilor active de acces la internet in banda larga la puncte mobile la 4,23 milioane.