28 noiembrie 2021

Nicaragua se retrage din Organizația Statelor Americane

Harta Nicaragua
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Nicaragua se retrage din Organizația Statelor Americane
Această decizie a fost luată din cauza amestecului organizației internaționale în treburile interne ale republicii.

Autoritățile nicaraguane au decis să retragă țara din Organizația Statelor Americane (Organización de Estados Americanos, OEA) din cauza amestecului structurii multinationale în treburile interne ale republicii, potrivit celor semnalate  de către Ministrul de externe al statului latinoamerican, Denis Moncada, vineri.

„Acțiunile OEA împotriva Nicaraguei au demonstrat că misiunea acestei organizații este de a promova hegemonia și intervenționismul SUA în America Latină și Caraibe”, a spus diplomatul, al cărui discurs a fost difuzat la postul de televiziune TeleSUR. „Refuzăm să participăm in cadrul acestei organizații și întrerupem contactele cu acesta”, a spus el.

Adunarea Națională (parlamentul unicameral) din Nicaragua a condamnat marți „acțiunile intervenționiste ale OEA” cu un vot majoritar și i-a cerut președintelui Daniel Ortega să „denunțe carta sa în fața numeroaselor atacuri la adresa suveranității și autodeterminării Nicaragua”. Carta unei organizații internaționale permite retragerea din calitatea de membru după doi ani de la data primirii de către Secretariatul General a notificării statului despre denunțarea acestui document.

La 12 noiembrie, Adunarea Generală a OEA a adoptat o rezoluție privind alegerile generale desfășurate în Nicaragua pe 7 noiembrie ca „fiind ilegitime”. Acestea au fost câștigate de Ortega și partidul Sandinist de Eliberare Națională care l-a susținut. Anterior, această organizație a cerut în mod repetat ca Managua să desfășoare reforme electorale și alegeri conform standardelor occidentale.

În luna mai, legislația acestui stat a fost înăsprită pentru a preveni amestecul străin în vot. Mai multe personalități ale opoziției, inclusiv potențiali candidați la președinție, au fost arestate și acuzate de spălare de bani și subversiune. Conducerea nicaraguană a respins motivația politică a acestor arestări.

Ciprian Pop