28 noiembrie 2021

Nichita Stănescu omagiat printr-un regal de muzică şi poezie la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Fiecare final de lună martie înseamnă pentru noi toţi o oportunitate de a-i aduce un omagiu poetului nepereche Nichita Stănescu. Născut la 31 martie 1933 la Ploieşti, Nichita Stănescu este considerat de critica literară drept unul dintre cei mai importanţi scriitori români din toate timpurile. Reprezentant al neo-modernismului românesc, Nichita Stănescu este un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabilă, făcând parte din categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici şi poetici. Meritele sale i-au fost recunoscute atât de cultura românească, prin includerea sa în rândul academicienilor români, cât şi în plan international fiind laureat al Premiului Herder.

S-a stins din viaţă la 13 decembrie 1983, dar poezia sa este nemuritoare, fiind o permanentă sursă de inspiraţie pentru creatorii tuturor artelor.

Importanţa lui Nichita Stănescu în cultura română este covârşitoare, motiv pentru care Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba îl vor omagia, miercuri, 31 martie 2021, printr-o serie de evenimente ce se vor derula online. Programul cuprinde un amplu portret al lui Nichita realizat de televiziunea română, un recital de poezie din creaţia lui Nichita Stănescu în recitarea actriţei Corina Vişinescu de la Teatrul Dramatic „I.D. Sârbu” din Petroşani, moment poetic şi evocarea întâlnirii cu Nichita Stănescu a scriitorului târgumureşan Nicolae Băciuţ, expoziţia cu lucrări de artă plastică inspirate de poeziile lui Nichita Stănescu şi realizate de pictoriţa Ela Rusu şi o expoziţie de carte cu volumele lui Nichita aflate în colecţia Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba.

Începând cu ora 17:00, artistul Nicu Alifantis va vorbi despre interferenţa muzicii cu poezia lui Nichita Stănescu şi ne face părtaşi la prezentarea volumului „Face Carte” şi a CD-ului „Nichita”, două proiecte culturale dedicate marelui poet Nichita Stănescu. Nu au fost uitaţi nici cei mici, de la ora 19:00 putând fi ascultat un fragment din „Carte de citire, carte de iubire” în lectura Liudmilei Cioflică. Programul zilei se va încheia cu un moment muzical semnat de Nicu Alifantis, pe versuri de Nichita Stănescu. Pe parcursul zilei veţi avea ocazia să aflaţi şi alte informaţii inedite despre viaţa şi opera poetului „Necuvintelor”, în rubricile Citatul zilei, Ştiaţi că? şi Recomandare de carte.

Activitatea face parte din proiectul 3.17 Lansări şi prezentări de carte şi este organizată de Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş şi Teatrul Dramatic „I.D. Sârbu” Petroşani.