Publicat: 12 Martie, 2018 - 11:36

Primăvara calendaristică a lui 2018 a luat startul într-un mod cu totul nefiresc în România, dar şi în Europa - ne-am înzăpezit şi am cunoscut temperaturi geroase, de până la -250 Celsius.

Deja în ţărişoara noastră această vreme câinoasă ne-a blocat autostrăzi şi drumuri naţionale, ne-au murit conaţionali din cauza gripei, bat-o vina, ni s-au închis şcolile, ne-a căzut reţeaua de curent şi, în unele locuri, chiar şi căldura şi gazele. M-am gândit ce se fac toate ţările nordice, dar şi Rusia, unde temperaturi de -250C le întâlnim în toată perioada de iarnă şi chiar de primăvară.

Stau oare închise şcolile pe toată această perioadă, în aceste ţări, cum am procedat noi?

Nu greşesc când spun că suntem o ţară paralizată, la propriu. Ni se dau sfaturi de genul: nu ieşiţi din casă şi nu încercaţi să plecaţi la drum decât dacă este foarte, foarte urgent, adică arde.

Şi când apar problemele de genul copii, bătrâni sau bolnavi, care ar trebui ocrotiţi şi transportaţi urgent la o unitate spitalicească, constatăm cum ori nu avem cu ce să o facem, ori o facem prea târziu; între timp, bolnavul a decedat ori găsim oameni împotmoliţi în zăpadă sau într-un şanţ de pe marginea unui drum netalonat.

Se pare că unora din conducerea diverselor entităţi locale şi centrale nu le-au îngheţat doar extremităţile ca urmare a temperaturilor cu minus, ci chiar sinapsele neuronale ale minţii!

Nu suntem serioşi deloc, ne comportăm ca o ţară din lumea a treia fără resurse, fără infrastructură şi fără utilaje.

Noi îngheţăm la propriu, dar în schimb dezbatem, pe toate canalele de televiziune, cum să fie revocată Codruţa de la DNA, nu discutăm decât despre statul paralel, despre justiţia la comandă, despre tot felul de expiraţi din politică şi din diverse instituţii, care s-au trezit şi şi-au adus aminte că au de spus câte ceva la mai noua Comisie parlamentară comună de control a SRI. Vax albina! Dar ce ar face cu aceste declaraţii?

Ţara asta se consumă şi se epuizează numai cu dezbateri sterile. Toate aceastea în condiţiile în care trei zile de ger şi zăpadă ne-au blocat în case, de parcă am fi primit o alarmă de bombardament masiv asupra a jumătate de ţară.

Biata de ea, România, puteam muri prin implozie.Hala ţară, halal conducători şi administratori!!!

Cred că şansa de a fi normali e un lucru greu de obţinut pentru această naţiune. Permanent ne criticăm şi ne acuzăm unii pe alţii pentru lucruri pe care nu le-am făcut la timpul lor.  Nu am făcut proiecte, nu am atras fonduri europene, nu avem autostrăzi, nu ştim să gestionăm banii publici, nu ştim să administrăm perioadele de criză, nu vedem sau ne facem că nu vedem realitatea în care trăim, suntem incapabili să construim pentru viitor, să facem străzi suspendate, să penetrăm un munte ca să putem ajunge civilizat dintr-un loc în altul, nu suntem capabili să ne salvăm casele-monument, să fim pregătiţi de un eventual cutremur, care poate produce în actuala ignoranţă pe care o trăim din partea autorităţilor multe drame umane, nu suntem pregătiţi de o eventuală agresiune armată aspra noastră.

Oare pentru ce suntem noi pregătiţi? Am fost şi am rămas nişte poeţi. Singurul lucru de care suntem interesaţi e să vedem paiul din ochiul vecinului, în timp ce noi avem o bârnă şi, desigur, să bârfim cât se poate de mult.

Dar, chiar dacă vom avea temperaturi de vară peste România, să nu cumva să credeţi că necazurile şi nenorocirile au dispărut. Nici vorbă, căci vor veni peste noi avalanşe de zăpadă din munţi, inundaţii la câmpie şi alunecări de teren la deal, fenomene care se repetă anual făcă ca responsabilii administraţiilor locale să ia vreo atitudne, căci, desigur, nici vara nu-i ca iarna!!!!

Topic: 

Format: