8 august 2022

Nicolae Ciucă: Prezenţa soldaţilor portughezi, aici, la Caracal, este şi demonstraţia vie că NATO este alături de toate statele membre

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Update: Alocuțiune susținută de premierul Nicolae-Ionel Ciucă

Excelența Voastră, domnule președinte Klaus Werner Iohannis,

Domnule prim-ministru António Costa,

Dragi militari,

În acest context foarte complicat și provocator pentru noi toți, generat de agresiunea ilegală, neprovocată și masivă a Rusiei împotriva Ucrainei, România a condamnat invazia și încălcarea dreptului internațional. În același timp, am avut ocazia să vedem în timp real funcționarea Alianței noastre, într-o criză complexă, precum și expresiile de solidaritate pe care aliații și partenerii noștri din UE ni le-au dovedit.

Portugalia a acceptat să ne ofere o contribuție generoasă și suntem foarte recunoscători pentru asta. Participarea dumneavoastră, domnule prim-ministru, la activitățile de vigilență sporită din România este de o importanță majoră pentru noi, dovadă de înaltă solidaritate și prietenie. Prezența soldaților portughezi aici la Caracal este și demonstrația vie că NATO este alături de toate statele membre, indiferent de unde sunt situate geografic în zona transatlantică.

Îmi exprim satisfacția pentru agenda noastră de apărare bilaterală bogată și pentru cooperarea puternică în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Aș dori să mulțumesc Portugaliei pentru contribuția substanțială la structurile multinaționale din România, la fel cum apreciez profund, de asemenea, participarea Portugaliei la măsurile de vigilență sporită în România. Acest lucru ar putea servi drept exemplu pentru contribuții similare din partea altor Aliați.

De asemenea, apreciem foarte mult contribuția esențială a Portugaliei la programul nostru pentru avioanele multi-rol destinate Forțelor armate, precum și achiziția cu succes a altor cinci avioane F-16. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm pentru modernizarea ulterioară a tuturor componentelor din cadrul acestui program de apărare.

Domnule președinte, domnule prim-ministru, dragi ofițeri și militari, vă mulțumesc tuturor foarte mult pentru prezența astăzi, aici, la Caracal!

 

Stirea iniţiala

 

Prezenţa soldaţilor portughezi în România, la Caracal, reprezintă „demonstraţia vie că NATO este alături de toate statele membre”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„În acest context foarte complicat şi foarte provocator pentru noi toţi, generat de agresiunea ilegală, neprovocată şi masivă a Rusiei împotriva Ucrainei, România a condamnat invazia şi încălcarea dreptului internaţional. În acelaşi timp, am avut ocazia să vedem în timp real funcţionarea alianţei noastre într-o criză complexă, precum şi expresiile de solidaritate pe care aliaţii şi partenerii noştri din Uniunea Europeană ni le-au dovedit. Portugalia a acceptat să ne ofere o contribuţie generoasă şi suntem foarte recunoscători pentru asta. Participarea ţării dumneavoastră, domnule prim-ministru, la activităţile de vigilenţă sporită din România este de o importanţă majoră pentru noi, dovadă de înaltă solidaritate şi prietenie. Prezenţa soldaţilor portughezi, aici, la Caracal, este şi demonstraţia vie că NATO este alături de toate statele membre indiferent unde sunt situate geografic în zona transatlantică „, a declarat Nicolae Ciucă, care a vizitat, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul portughez, Antonio Costa, Batalionul 1 Instrucţie „Olt” din Caracal, judeţul Olt.

Sursa foto: Guvern