Publicat: 9 Aprilie, 2019 - 16:59
Share
Alocuțiune susținută de președintele ANPA la inaugurarea Bursei de Pește de la Tulcea

La festivitatea inaugurării Bursei de Pește de la Tulcea, directorul Agenției Naționale de Pescuit șu Acvacultură, Nicolae Dimulescu, a susținut o alocuțiune:

„Stimati invitați,

Suntem la deschiderea oficială a unui obiectiv de investiţii in sectorul pescăresc, al cărui scop principal este să consolideze infrastructura de colectare şi distribuire a peştelui pescuit sau produs in fermele de acvacultură din Delta Dunării.

El trebuie să aducă transparenţă, trasabilitate şi bunăstare.

Această investiţie vine în sprijinul pescarilor comerciali, şi are rolul de a uşura activitatea centrelor de colectare a peştelui şi a fermelor de acvacultură din Delta Dunării pe segmentul de distribuire/vânzare, pe lanţuri de comercializare sigure şi cât mai scurte, pentru a pune în valoare calitatea peştelui din Delta Dunării.

Acest univers acvatic, din timp în timp, trebuie ajutat să-şi menţină şi chiar mărească productivitatea piscicolă.

Si pentru ca resursele piscicole să fie revitalizate trebuie acţionat deopotrivă asupra Deltei şi luncii Dunării, şi  în această întreprindere trebuie să fim călăuziţi de simţirea noastră românească.

În Delta Dunării, trăiesc de milenii oamenii, iar în zilele noastre pentru ca un program de  management pescăresc să aibă succes trebuie să se bazeze pe comunităţile locale.

Comunităţile de pescari din Delta Dunării depind de resursele piscicole iar revitalizarea acestora va fi garantul continuităţii activităţilor tradiţionale şi consolidării comunităţilor locale.

Vorbim destul de des de dezvoltarea turismului, revitalizarea activităţilor tradiţionale, de întărirea  capacităţii administrative locale care nu se pot realiza fără stabilizarea tineretului, vorbim  de diversificarea activităţilor  dar uităm că toate acestea depind  de nivelul şi calitatea resurselor acvatice vii.

Pentru a avea prosperitate în Delta Dunării trebuie să refacem modelele de curgere a apei, de împrospătare  a apei lacurilor, ghiolurilor, pentru însănătoşirea intr-un cuvânt a  habitatelor piscicole naturale pornind din Lunca Dunării şi încheind acest proces în Deltă.

In paralel, trebuie acţionat pentru asigurarea sustenabilităţii activităţilor de pescuit comercial în Delta Dunări.  

In ceea ce priveste  dezvoltarea acvaculturii, care are in vedere  inclusiv acvacultura   din Delta Dunării,  MADR a  promovat :

  1. HG nr 748/2018 privind instituirea unei scheme de ajutor se stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură, completată cu Hotărirea nr 173 din 29 martie 2019, prin care în 2019 se alocă un ajutor de stat de 5100.000 lei;
  2. Legea nr 28/2019 privind aprobarea programului de sustinere a producătorilor din sectorul acvaculturii cu cca 40.000.000 euro cu scopul principal de realizare  de noi  capacităţi de producere a puietului de peşte şi modernizarea celor existente ;

Acvacultura trebuie  privită şi ca un instrument tehnologic pentru  refacerea resurselor piscicole autohtone.

 

Totodată, ne aflăm intr-un proces complex de up datare a legislaţiei secundare pe care  dorim să o apropiem  mai mult de nevoile şi interesele producătorilor piscicoli din România.

 

In concluzie, cheia revitalizării acestui spaţiu de excepţie  o constituie starea favorabilă a  resurselor acvatice vii şi măsurile de sprijin a tinerilor

Sunt sigur, că de aceste probleme vor vorbi mult mai convingător  fiii deltei, prezenţi aici, implicaţi în activităţile de pescuit comercial, de pescuit marin şi acvacultură”.

 

 

 

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: