4 octombrie 2022

Nicoleta Pauliuc (PNL): DSU ar trebui să se pregătească pentru perioada post – pandemie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Prezentă la bilanţul anual al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, a cerut conducerii instituţiei să pregătească trecerea la perioada post-pandemie.

„Vreau să vă invit să privim împreună spre viitor. Cu ajutorul bunului Dumnezeu şi a progreselor extraordinare în capacitatea noastră de a ne proteja împotriva COVID-19, 2022 ar trebui să aducă depăşirea pandemiei. De aceea, DSU şi structurile sale trebuie să se pregătească de o repoziţionare pe coordonate noi, să rezolve problemele sistemice cu care se confruntă şi să fie pregătite să răspundă noilor tipuri de ameninţări. Sunt sigură că, pe baza lecţiilor învăţate din pandemie, aţi început regândirea mecanismelor de gestionare a urgenţelor medicale de acest tip, a procedurilor folosite”, a declarat Nicoleta Pauliuc.

Senatorul PNL a insistat pe obligaţia ca toate instituţiile publice din România să aibă autorizaţie de securitate în caz de incendiu şi pe importanţa aplicării legislaţiei în vigoare.

„Avem în continuare spitale, instituţii publice, şcoli, companii private care administrează spaţii publice fără autorizaţii de securitate la incendiu. Vă invit să facem un plan astfel încât, de exemplu, în doi ani de aici înainte, să rezolvăm aceste probleme. Faceţi informare publică, mergeţi în controale, daţi amenzi. Dacă amenzile sunt prea mici, haideţi să le mărim prin lege. Dacă legea nu e bună, haideţi să schimbăm legea. Există mari aşteptări în societate să se schimbe lucrurile din acest punct de vedere şi am încredere în dumneavoastră că puteţi produce aceste schimbări”, a punctat în discursul său Pauliuc.

În cadrul intervenţiei sale, preşedintele comisiei a mulţumit oamenilor din prima linie de luptă cu pandemia pentru eforturile făcute în ultimii doi ani într-un context pandemic deosebit de dificil care a luat prin suprindere ţări cu sisteme de reacţie la situaţii de urgenţă care au investit resurse mult mai importante decât România.

„Îmi exprim toată recunoştinţa pentru eforturile supraomeneşti pe care le-aţi depus în prima linie pe frontul de combatere a pandemiei de COVID-19. Într-o societate în care crizele sunt omniprezente, rolul pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile sale îl au în diverse aspecte ale vieţii sociale este determinant. Vreau să mulţumesc personalului medical, pompierilor, aviatorilor, salvatorilor montani şi tuturor specialiştilor din structurile care funcţionează sub umbrela DSU. Vă mulţumesc pentru asumare, pentru dedicaţie, pentru curajul şi empatia de care daţi dovadă dovadă în misiunile dumneavoastră”, a concluzionat Nicoleta Pauliuc.

Comunicat de presă – Senatul României