Publicat: 2 Octombrie, 2015 - 16:17

Joi, la Berăria H, a avut loc primul concert din cadrul seriei "Legendarii", în cadrul căruia a fost celebrat genialul Nicu Covaci, pe parcursul a câteva ore, pe durata cărora sutele de fani şi prieteni ai artistului au avut ocazia să asculte live piesele lansate de acesta pe parcursul a peste cinci decenii de carieră, interpretate de Phoenix şi de prietenii trupei.

Spectacolul a fost deschis de cunoscutul om de radio Florin Silviu Ursulescu, care a vorbit despre Nicu Covaci şi care îşi aniversa ziua de naştere, şi, în jurul orei 21.45, acesta şi-a încheiat scurtul discurs, cu: "să înceapă show-ul!".

Prima artistă a fost Roxana Zanga, urmată de Mihai Moşoi şi Cristian Mihai, apoi de Titi Dragomir, cei prezenţi putând asculta "Păpăruga" şi "Mila 2 de lângă 3".

După o proiecţie video, admiratorii lui Nicu Covaci prezenţi la Berăria H au avut ocazia să asculte piesa "Inorogul", în interpretarea Ad Hoc, şi "Bucovina", cântată de Costin Adam, care a apărut, impresionant, ca de obicei, cu drapelul tricolor asupra sa şi cu vocea sa divină, acompaniat de Grigore Leşe.

Cei prezenţi au fost emoţionaţi nu doar de concertul propriu-zis, ci şi de imaginile prezentate în pauzele dintre recitaluri, în care erau secvenţe din interviuri vechi, luate lui Nicu Covaci şi colegilor săi, imagini de arhivă.

Alin Oprea şi Talisman au cântat "Numai una", Sabina Abrudian, acompaniată de Phoenix, a cântat "Timişoara", Dan Helciug a oferit publicului "Mica Ţiganiadă", iar Cristi Hrubaru a interpretat "În umbra marelui URSS" şi a cântat, împreună cu publicul, "Mulţi ani trăiască" pentru Nicu Covaci, a cărui zi de naştere este pe data de 19 Aprilie, dar căruia toţi îi dorim sănătate şi viaţă lungă.

Artista Mihaela Mihai a urcat pe scenă, felicitând, la rândul său, aniversatul serii: "Nicule, te iubim, te admirăm, să ne trăieşti", şi a continuat concertul cu "mugur de fluier".

Anca Vijan Graterol s-a adresat aniversatului cu "God bless you, baby!", interpretând apoi, într-o manieră personală, rock, superb, piesa "Fată verde", acompaniată de o parte din membrii Phoenix, şi a povestit apoi cum îl întâlnise pe liderul Phoenix atât în România, cât şi în Germania, unde emigrase în 1977.

Au urmat Trooper, Ilie Stepan şi Dixie Krauser, Mircea Florian, care au cântat, împreună cu membri Phoenix, "Iarna" şi "Strunga".

Moni Bordeianu a povestit cum îl cunoscuse pe Nicu Covaci întâi ca sportiv, apoi ca muzician, după care a interpretat, acompaniat de A.G. Weinberger, îndrăgita piesă "Vremuri", cunoscută şi iubită de milioane de români. Moni l-a caracterizat pe Nicu Covaci drept "modest, bine-crescut şi foarte fin", oferind apoi publicului "Gypsies On The Run", de pe albumul "Back To The Future".

Lui Nicu Covaci i-a fost înmânat un premiu, din partea Berăriei H, pentru contribuţia sa la muzica românească.

Johnny Hellraiser a urcat pe scenă pentru a oferi publicului "Bounty Man", după care Cristi Gram şi Costin Adam au prezentat "Apocalipsa", urmată de "Baba Novak", piesa interpretată magnific, într-un stil heavy metal fantastic, de Costin Adam.

În aplauzele publicului, care fusese entuziasmat de fiecare piesă, pe scenă a urcat Nicu Covaci, pentru a cânta împreună cu trupa sa.

Nicu Covaci, cel care a pus nu doar bazele unei formaţii, ci unei legende, unui fenomen, a emoţionat pe toţi cei prezenţi, afirmând că "Mândria unei ţări este spiritul, nu ce avem în buzunare" şi că "Phoenix este blestemat să renască".

Spectatorii au avut ocazia să asculte, cu întreaga mitică trupă pe scenă "Negru Vodă", concertul încheindu-se cu "Vremuri" şi "Fie să renască".

Membrii clubului Carpat Bikers Piatra Neamţ i-au oferit lui Nicu Covaci o gravură pe suport de plută, în semn de respect pentru cariera acestuia.

Spectacolul organizat la Berăria H, un loc prietenos, ideal pentru un astfel de eveniment, în care Phoenix a mai concertat de câteva ori de la reinventarea acestei trupe, s-a terminat după câteva ore, publicul simţindu-se fantastic, atât graţie spectacolului oferit, muzicii cu care toţi cei prezenţi crescuseră, de care erau legate momente importante din viaţă, cât şi atmosferei deosebite create de Nicu Covaci, care a vorbit tot timpul cu fanii, asigurându-se că aceştia aveau o seară perfectă, fotografiindu-se cu aceştia şi oferind autografe.

 

Autor: Călin Angheluță