6 mai 2021

Nicuşor Dan a lansat în dezbatere publică proiectul bugetului Capitalei pentru 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primarul general, Nicuşor Dan, a lansat în dezbatere publică proiectul bugetului Capitalei pentru 2021 şi afirmă că 30% din sumă este destinată investiţiilor.

„Alocăm sume importante pentru investiţii. 30% din buget (aproximativ 2,2 miliarde de lei) merge pentru cheltuieli de dezvoltare/investiţii, în timp ce, conform execuţiei bugetare aferentă anului 2020, fosta administraţie a avut doar 476 de milioane de lei drept cheltuieli de dezvoltare. (…) Eliminăm risipa. De la peste 200 de milioane de lei daţi în 2019 pentru festivaluri şi alte evenimente similare, vom avea în acest an doar câteva milioane de lei, pentru evenimentele de tradiţie ale Capitalei (…) Plătim datoriile. Facem curăţenie în dezastrul lăsat de fosta conducere a primăriei şi alocăm circa 1 miliard de lei pentru plata vechilor datorii… În bugetul local planificăm venituri de circa 1 miliard de lei din fonduri europene, la care se vor adăuga bani suplimentari din PNRR şi din alte surse UE (…) Introducem bugetul participativ. Alocăm pentru început 2 milioane de lei, ca proiect-pilot, iar bucureştenii vor decide ei înşişi, în urma consultării publice, unde vor merge exact aceşti bani”, a scris Nicuşor Dan, miercuri, pe Facebook.

Primăria Municipiului Bucureşti a iniţiat procedura de consultare publică cu privire la Proiectul de buget al Municipiului Bucureşti pe anul 2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 15/2021 a bugetului de stat pe anul 2021 şi Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, art. ART. 39 privind Aprobarea şi centralizarea bugetelor locale.

Persoanele interesate pot trimite sesizările, observaţiile, punctele de vedere în perioada 07 aprilie – 21 aprilie 2021, la adresa de e-mail: ServiciulElaboraresiExecutieBuget@pmb.ro

Reluarea lucrărilor de investiţii, realizarea PUG şi plata datoriilor

Principalele prevederi bugetare propuse vizează modernizarea reţelei de termoficare a oraşului, continuarea lucrărilor la obiective de infrastructură precum Pasajul Doamna Ghica şi Prelungirea Ghencea, refacerea Planului Urbanistic General, consolidarea clădirilor cu risc seismic etc.

De asemenea, se va introduce un buget participativ ca proiect-pilot, iar bucureştenii vor decide, în urma consultării publice, pentru ce domenii se vor aloca bani.

Primarul General, Nicuşor Dan:

„Am lansat în dezbatere publică proiectul bugetului Capitalei pentru 2021. Este un buget care face curăţenie în primărie şi pregăteşte construcţia Noului Bucureşti. În ciuda constrângerilor pe care le avem, am reuşit să deblocăm investiţiile şi să planificăm câteva obiective importante pentru Capitală.

Iată 10 lucruri de reţinut din punctul de vedere al investiţiilor:

1. Modernizăm, aşa cum am promis, reţeaua de termoficare a oraşului (circa 32 de kilometri, cu accent pe zonele critice). E esenţial să facem paşi reali în rezolvarea celei mai urgente probleme a Capitalei.

2. Reluăm lucrările la Pasajul Doamna Ghica, în colaborare cu Primăria Sectorului 2 (alocăm 39 de milioane lei). Adiacent, finalizăm lucrările la parcarea de tip park & ride de la Cora Pantelimon, tot în sectorul 2.

3. Continuăm lucrările de infrastructură pentru Prelungirea Ghencea (alocăm 40 de milioane de lei şi plătim în plus 7 milioane de lei datorii din urmă).

4. Consolidăm clădirile cu risc seismic (continuăm lucrările pe cele 12 şantiere deschise şi deschidem alte câteva şantiere).

5. Refacem Planul Urbanistic General, pentru o dezvoltare corectă şi echilibrată a oraşului.

6. Demarăm proiectul pentru semaforizarea inteligentă în Bucureşti.

7. Investim 25 de milioane de lei în reabilitarea fostei clădiri a Primăriei Sectorului 5, de pe Bulevardul Elisabeta.

8. Facem lucrări de reabilitare la două spitale din subordinea primăriei (Spitalul Cantacuzino şi Spitalul Theodor Burghele).

9. Continuăm lucrările de reabilitare a Teatrului Ion Creangă.

10. Finalizăm Registrul Spaţiilor Verzi, pentru a proteja sănătatea bucureştenilor”.

Bucureştenii decid

Nicuşor Dan a mai explicat că, la nivel de concepţie a bugetului, există cinci diferenţe faţă de bugetul conceput de fosta administraţie:

„1. Alocăm sume importante pentru investiţii. 30% din buget (aproximativ 2,2 miliarde de lei) merge pentru cheltuieli de dezvoltare/investiţii, în timp ce, conform execuţiei bugetare aferentă anului 2020, fosta administraţie a avut doar 476 de milioane de lei drept cheltuieli de dezvoltare.

2. Eliminăm risipa. De la peste 200 de milioane de lei daţi în 2019 pentru festivaluri şi alte evenimente similare, vom avea în acest an doar câteva milioane de lei, pentru evenimentele de tradiţie ale Capitalei.

3. Plătim datoriile. Facem curăţenie în dezastrul lăsat de fosta conducere a primăriei şi alocăm circa 1 miliard de lei pentru plata vechilor datorii.

4. Ne bazăm în mod substanţial pe fonduri europene pentru dezvoltarea Capitalei. În bugetul local planificăm venituri de circa 1 miliard de lei din fonduri europene, la care se vor adăuga bani suplimentari din PNRR şi din alte surse UE.

5. Introducem bugetul participativ. Alocăm pentru început 2 milioane de lei, ca proiect-pilot, iar bucureştenii vor decide ei înşişi, în urma consultării publice, unde vor merge exact aceşti bani.

Invităm bucureştenii şi societatea civilă din Bucureşti să formuleze recomandări şi sugestii pentru proiectul de buget, ca să avem în final un buget cât mai bun”.

Proiectul bugetului Municipiului Bucureşti pentru anul 2021 poate fi consultat aici: https://www.pmb.ro/buget/arhiva/get-anual-buget-list/2021/30 .