27 septembrie 2022

Nicuşor Dan: Şantierul de la Staţia de Epurare Glina reprezintă cel mai mare proiect pe care Municipalitatea îl desfăşoară

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primarul General, Nicuşor Dan, a anunţat joi, 24 iunie, în cadrul unei vizite la Staţia de Epurare Glina, că lucrările la acest obiectiv de investiţii vor fi finalizate anul viitor.

Primarul General, Nicuşor Dan: „Şantierul de la Staţia de Epurare Glina reprezintă cel mai mare proiect pe care Municipalitatea îl desfăşoară în acest moment. Acest obiectiv de investiţii prelucrează apele uzate ale Capitalei, fiind esenţial pentru protejarea populaţiei şi a mediului.

Mai exact, apa uzată de pe teritoriul municipiului Bucureşti este tratată în această staţie de epurare, iar efluentul epurat se descarcă în râul Dâmboviţa. Râul Dâmboviţa se varsă în râul Argeş, care, la rândul lui îşi varsă apele în fluviul Dunărea.

Acest proiect este finanţat în mare parte de Comisia Europeană prin POIM, cu o valoare totală de aproximativ 1,7 miliarde lei, are trei mari componente: staţia de epurare Glina, caseta Dâmboviţei şi colectoarele de canalizare situate de-o parte şi de alta a Dâmboviţei”.

Tehnologie de ultimă generaţie pentru epurarea apelor uzate

Primarul General a mai explicat că, după finalizarea lucrărilor de extindere şi modernizare a staţiei, prin construirea a două noi linii de tratare şi reconfigurarea celei existente, va creşte gradul de epurare a apelor uzate: „Partea care funcţionează în acest moment permite tratarea a 5 mc/s. După realizarea celei de-a doua linii, vom ajunge la 12 mc/s. Necesarul în acest moment pentru Bucureşti este de 8 mc/s, iar calculele făcute spun că această staţie, cu cele două linii, sunt suficiente pentru Bucureşti până în anul 2040. Este vorba despre o tehnologie de ultimă generaţie în ceea ce priveşte protecţia mediului”.

În prezent, incineratorul de nămol, care va avea o capacitate de procesare de 173 de tone pe zi, este finalizat în proporţie de 98%, iar linia a doua a staţiei, 70%. Lucrările la acest obiectiv de investiţii se vor finaliza în anul 2022.

Ca măsură suplimentară faţă de lucrările de extindere şi modernizare a staţiei de epurare, în prezent se desfăşoară şi lucrări de îmbunătăţire a sistemului de canalizare a Municipiului Bucureşti şi a Casetei amplasată sub albia râului Dâmboviţa, care alimentează staţia. Beneficiile acestor lucrări sunt reducerea infiltraţiilor subterane şi a debitelor ce intră în staţia de epurare.

În final, Nicuşor Dan a subliniat: „în acest moment situaţia financiară a Primăriei şi relaţiile noastre contractuale pentru diferitele investiţii în curs sunt mai mult decât stabile şi asigur societăţile comerciale cu care avem contracte sau cu care vom avea contracte că plătim la timp şi cerem în schimb seriozitate în ceea ce priveşte termenele de execuţie”.