Publicat: 9 Iulie, 2013 - 13:16
Centrala Fukushima a fost devastată de un cutremur urmat de tsunami la 11 martie 2011

Compania care administrează centrala nucleară de la Fukushima a anunţat marţi a constatat o creştere de 90 de ori în ultimele trei zile a nivelului de cesiu radioactiv în apa dintr-un puţ săpat între reactoare şi mare.

Potrivit prelevărilor efectuate la 8 iulie, apa subterană dintr-un punct situat la aproximativ 25 de metri de mare conţinea 9.000 de becquerel de cesiu 135 pe litru şi 18.000 de becquerel de cesiu 137, faţă de 99 de becquerel pe litru şi, respectiv, 210 becquerel pe litru cu trei zile înainte. Astfel, cantitatea a crescut de 91 de ori în primul caz şi de 86 de ori în cel de-al doilea.

"Nu putem spune pentru moment dacă apa contaminată se scurge sau nu în mare", a declarat Tepco.

Grupul promite totuşi să consolideze controalele şi să ia măsuri pentru a împiedica o contaminare mai mare a Oceanului Pacific vecin.

Tepco a explicat că punctul în care s-a făcut prelevarea este situat acolo unde trece o ţeavă şi unde s-a deversat o mare cantitate de apă contaminată după catastrofa atomică, respectiv în aprilie 2011. Aceasta nu explică totuşi creşterea bruscă a cantităţii de cesiu.

În urma cutremurului din 2011, combustibilul s-a topit în trei dintre cele şase reactoare ale centralei, de unde prezenţa a numeroase elemente radioactive în împrejurimi.