Publicat: 26 Martie, 2018 - 14:53
Share

Nivelul Dunării a atins, luni, la Galaţi, cota de 573 centimetri, cu zece centimetri mai mult decât duminică, depăşind cu 13 centimetri cota de atenţie, a anunţat şeful Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, Dorian Dumitru. 

Potrivit acestuia, debitul fluviului a ajuns, în acest moment, la 11.400 mc/secundă, aproape dublu faţă de media anuală, de 6.700 mc/secundă.

Deja, apa Dunării a ajuns la nivelul malurilor şi a inundat mai multe sculpturi metalice de pe faleza din Galaţi, dar şi câteva terase de pe mal. Cât priveşte pontoanele plutitoare, câteva din acestea sunt părăsite, acţionând doar ca 'barieră' în calea gunoaielor aduse de ape, iar în cazul celor funcţionale a fost nevoite să se improvizeze sau să se supraînalţe pasarelele de acces. 

Totuşi, AFDJ Galaţi nu se aşteaptă la o creştere accentuată în următoarea perioadă, fiind foarte puţin probabil să se atingă cota de inundaţie de 600 de centimetri.

'Îmbucurător este că astăzi, la Gruia, care este prima staţie hidrometrică în aval de Porţile de Fier II, s-a înregistrat o scădere a nivelului de 30 de centimetri, lucrul acesta ne arată că în viitor la Galaţi nu vor fi creşteri mari. Urmează două zile când va fi o uşoară creştere 4-5 centimetri, după care acest val de scădere se va resimţi şi la Galaţi', a spus Dorian Dumitru. 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: