Publicat: 3 Iulie, 2020 - 11:20
Share

Americanul cadru academic și polemistt Noam Chomsky descrie pandemia coronavirusului ca o „catastrofă capitalistă, exacerbată de sălbăticia neoliberală”, arătând spre daunele suplimentare cauzate de spitale fiind administrate ca afaceri. [AP]

 

Nu s-a scris deja nimic despre Noam Chomsky, filosoful și activistul politic, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și profesor laureat la Universitatea din Arizona, care este considerat părintele lingvisticii moderne. .

Cu zeci de ani de activism politic și o multitudine de publicații pe numele său, academicianul american în vârstă de 91 de ani este considerat unul dintre cei mai importanți și mai influenți intelectuali din lume în acest moment, livrându-și criticile înfiorătoare ale politicii externe americane, devastatoare influența elitelor economice asupra politicii interne și manipularea mass-media de la atelierele din SUA și din lume.

Clasându-se printre cei mai citați scriitori din lume, Chomsky este aici pentru a reaminti maselor să nu accepte rolul pasiv care le este atribuit de puterile care sunt.
 

Pandemia și inadecvarea sau prăbușirea nu numai a sistemelor de sănătate, dar și a economiilor au arătat că percepția societății ca model de afaceri a eșuat. Liderii neo-liberalismului și homo economicus precum Donald Trump au arătat că nu se pot confrunta cu o criză socială din punct de vedere al afacerilor. Cât de evident crezi că aceasta este opinia publică americană și globală? Și ce impact va avea asupra alegerilor din SUA? Putem spera la o radicalizare progresivă ca răspuns progresiv?

Pandemia este o ilustrare vie a marilor pagube pe care epoca neoliberală le-a făcut marea majoritate a populației. Cu toate acestea, ar trebui să nu avem iluzii cu privire la credința în piețe sau homo economicus. Principiul de bază al neoliberalismului este de a muta deciziile de la guverne, care sunt într-o oarecare măsură supuse influenței publice, la tiranii private care sunt complet neatestabile publicului - și conform doctrinei neoliberale, trebuie dedicate exclusiv îmbogățirii de sine. De îndată ce au câștigat o putere mai mare sub Reagan, Thatcher și altele asemenea, au remodelat rapid piețele în avantajul lor. Și, bineînțeles, depind foarte mult de subvențiile publice și de salvările de fond atunci când provoacă crize, încă o dată astăzi.

Dar iluziile au totuși vreo legătură cu realitatea. Pandemia derivă din eșecurile profunde ale capitalismului, exacerbată de impactul versiunii sale neoliberale sălbatice. În 2003, după ce epidemia SARS a fost cuprinsă, oamenii de știință au avertizat că o altă epidemie de coronavirus este probabilă și au prezentat modalități de a se pregăti pentru aceasta. Dar cunoștințele nu sunt suficiente. Cineva trebuie să acționeze în acest sens. Alegerea evidentă este Big Pharma, umflată cu cadouri din partea publicului datorită dispozitivelor globalizării neoliberale. Dar aceasta este împiedicată de logica capitalistă: nu este profitabil să te pregătești pentru catastrofele viitoare. Aceasta lasă guvernul, care este de fapt responsabil pentru munca de bază în dezvoltarea majorității vaccinurilor și a medicamentelor. Dar asta este blocată de doctrina neoliberală: Guvernul este problema, așa cum a intonat Reagan. Deci nu s-a făcut nimic.

Modelul de afaceri a impus mai multe epave. Spitalele administrate pe acest model nu risipesc resurse cu capacitate suplimentară, cum ar fi paturile suplimentare. Că mai mult sau mai puțin funcționează în timp normal, dar rapid provoacă catastrofe în caz de urgență.

Acesta este începutul gol. În general, este destul de corect să descrie pandemia ca o catastrofă capitalistă, exacerbată de sălbăticia neoliberală.

Este înțeles acest lucru de majoritatea populației? Probabil ca nu. Ar fi greu să găsim vreo mențiune asupra problemelor fundamentale în ceea ce privește publicul larg. Desigur, se înțelege că sistemul s-a prăbușit, provocând furie, resentimente, dispreț pentru instituții. Asta oferă teren fertil pentru demagogii de extremă dreaptă, precum Trump. De asemenea, poate duce la eforturi constructive de a vindeca bolile și de a construi o lume mai liberă și mai dreaptă.

Există oportunități. Unul, cu o mare promisiune, este nou-formatul International Progressive, inițiat de mișcarea lui Bernie Sanders în SUA, împreună cu Yanis Varoufakis și DiEM25 în Europa, aducând acum și elemente importante ale Sudului Global. Dar la fel cum trebuie să se utilizeze cunoștințele, la fel trebuie să se înțeleagă oportunitățile.

În Ungaria, Viktor Orban guvernează prin decrete; Europa este din nou jenată de acest lucru, deși democrația parlamentară și statul de drept sunt condiții prealabile pentru aderarea la Uniune. Ce poate însemna acest lucru pentru viitorul democrației în Europa?

Viitorul UE riscă foarte mult, din multe puncte de vedere. Însuși UE este întemeiată pe principiul subminării democrației, cu decizii de bază transferate către troica neelectată. Dar defectele depășesc cu mult, după cum dezvăluie pandemia. Germania este puterea economică a Europei. A gestionat rezonabil pandemia, cu o rată de deces scăzută. Nu departe de Sud se află nordul Italiei, într-un necaz profund. A trimis Germania medici și alte ajutoare medicale? Din fericire, Italia s-ar putea întoarce în altă parte pentru ajutor: spre Cuba, care a furnizat din nou o ilustrare a internaționalismului. Există lecții pe care nu le voi urma.

Persecuția lui Assange, Manning, Snowden - oameni care sunt considerați extrem de periculoși, deoarece luptă pentru răspândirea adevărului și a dreptății. Sunt canari în mină de cărbune sau totul a mers și suntem deja în lumea lui Huxley, unde „viitorul este prezentul proiectat”?

Răspunsul depinde de oameni ca tine și ca mine. Vom tolera abuzul abuziv de putere - chiar acum, uciderea judiciară virtuală a lui Assange pentru crima de a dezvălui adevăruri pe care stăpânul lumii dorește să le suprime? Și mult mai mult?

De ce în orice criză, ceea ce se reduce mai întâi este democrația și de ce am ajuns la punctul în care libertatea și securitatea sunt considerate concepte / idei bipolare și opuse? Credeți că această stare de excepție este aici pentru a rămâne, iar guvernele mondiale și autoritarii folosesc criza ca scuză pentru a crea o nouă eră a opresiunii?

Într-o criză - război, epidemie, tsunami, alții - oamenii sunt dispuși pe bună dreptate să sacrifice o anumită libertate temporar pentru a face față crizei. Printre cei care au primit temporar puterea, unii sunt siguri că vor să o perpetueze. Asta se întâmplă în fața ochilor noștri. Dacă populația cedează, vor reuși.

Ar trebui să ne amintim de cuvintele lui David Hume în pasajul de deschidere al primului tratat modern de științe politice: „Forța este întotdeauna de partea guvernatului, guvernanții nu au altceva decât să-i susțină decât opinia.” Guvernatul nu trebuie să accepte pasivitatea prescrisă de cei puternici. Dacă o fac, soarta lor va fi sumbră.

Credeți că umanitatea a semnat un contract faustian și acum este timpul să plătiți pe toate nivelurile vieții? Există o cale și un timp pentru a o anula?

Plătim acum pentru logica capitalismului și crimele variantei sale neoliberale sălbatice. Cei care au suferit mulți ani, astăzi sever, nu au semnat niciodată contractul. În acest caz, sursa crimelor poate fi dezrădăcinată, iar oamenii se pot alătura efortului de a crea o lume mai bună.

Nu trebuie să uităm însă că pandemia este departe de cea mai severă criză cu care ne confruntăm. Va exista recuperare de la pandemie, cu costuri teribile. Nu se va recupera nicio topire a capacelor polare de gheață și încălzirea lumii care poate duce la o mare parte a acesteia să fie literalmente nelocuibilă chiar înainte de sfârșitul acestui secol, toate cu consecințe de neimaginat. Ca și în cazul pandemiei, și aici funcționează logica capitalismului. Și și aici amenințarea sa pentru supraviețuirea umanității este intensificată puternic de elementele maligne din centrul puterii globale.Administrația Trump este dedicată cu atâta ardoare a constituției sale de bogăție extremă și putere corporativă, încât maximizează utilizarea combustibililor fosili și demontează sistemul de reglementare care oferă cel puțin ceva timp pentru a inversa cursul și a evita catastrofele.

Și în acest caz există oportunități, deși nu pentru mult timp. Dacă nu sunt înțelese, alte întrebări se estompează. (LENA MATSIORI, EKATHIMERINI:COM)

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: