Publicat: 21 Aprilie, 2017 - 10:55

Miercuri, legendarul artist Nicu Covaci, care tocmai împlinise frumoasa vârstă de 70 de ani, şi prietenii săi, colegi de trupă şi alţi artişti cu care acesta colaborase pe parcursul întregii cariere, au oferit un spectacol fantastic, de aproape patru ore, o superbă călătorie în timp, prin cei 55 de ani de activitate Phoenix, şi o fantastică ocazie de rememorare a momentelor fantastice şi de retrăire a amintirilor incredibile legate de muzica Phoenix, de anii tinereţii rebele, pe care nu ni-i mai poate restitui nimeni, sau de clipe unice, de vis, petrecute în compania marii iubiri, acelei fiinţe magice pe care unii nu am reuşit să o păstrăm lângă noi şi din care tot ce a mai rămas sunt doar nişte clipe magice, pe care le păstrăm de-a pururi, în inimă şi în minte.

Spectacolul "Phoenix and Friends Rock Edition", desfăşurat la Arenele Romane, a fost deschis de Cristi Hrubaru, care a declarat, la apariţia pe scenă, că trupa Phoenix, aidoma păsării de legendă al cărei nume îl poartă, este nemuritoare, constituie un simbol al acestei naţii, şi a anunţat că cei prezenţi urma să participe la un eveniment rockument. 

Cristi Hrubaru a împărtăşit miilor de fani Phoenix prezenţi cuvintele memorabile ale lui Nicu Covaci, "Bă, Cristache, să ai coloană vertebrală", îndemn care, de altfel, defineşte întreaga viaţă şi activitate a lui Nicu Covaci, un geniu care încearcă, prin muzica sa, să redea tuturor coloana vertebrală, să ne facă pe toţi să fim asemeni lui - curajoşi, luptători şi mândri că suntem români - şi, apoi, cunoscutul prezentator a dat startul, cântând împreună cu publicul "La mulţi ani!" lui Nicu Covaci.

Superba piesă Phoenix "Balada", pe muzica lui Ciprian Porumbescu, a deschis concertul, după care sărbătoritul zilei, Nicu Covaci, şi-a făcut apariţia pe scenă.  Geniul din spatele fenomenului Phoenix a declarat că această trupă este "blestemată să renască", şi-a exprimat, plin de modestie, speranţa că aceasta urma să fie o seară frumoasă, de parcă ar fi putut fi altfel decât desăvârşită una cu astfel de invitaţi, a adăugat că aceasta era o adunare festivă a unor prieteni, pe care îi va acompania şi a mai precizat că se va improviza mult. 

Precizând că "încercăm să realizăm o punte în timp, să ne amintim de alte vremuri", Nicu Covaci şi-a prezentat primul invitat - pe Mony Bordeianu, care şi-a început recitalul cu "Totuşi sunt ca voi", un superb cântec, a cărui muzică fusese compusă de sărbătoritul zilei, continuând cu minunatul cântec "vremuri" şi cu încă două piese, interpretate împreună cu liderul Phoenix, cei doi încheind cu "Gipsies On The Run", piesă de pe albumul Phoenix & Mony Bordeianu "Back To The Future".

După ce Mony Bodeianu a părăsit scena, Nicu Covaci a declarat că acesta şi ceilalţi colegi ai săi pot fi ascultaţi în Club Tribute până în zori.

Costin Adam a amintit publicului că liderul Phoenix împlinea vârsta de 70 de ani, după care a cântat, împreună cu Eugen Mihăescu şi Gaby Nicolau, de la Krypton, "Nebunul cu ochii închişi".

Un alt invitat al serii, A G Weinberger, l-a acompaniat pe Mony Bordeianu la piesa "Canarul".

Anca Graterol, fosta membră a formaţiei Catena, care locuieşte şi cântă în Germania, a declarat, înainte de a cânta o piesă veche, că, după ce părăsise ţara noastră, a fost invitată doar de trei ori să cânte în România, de fiecare dată de Nicu Covaci.

Membrii formaţiei Trooper, prezentaţi drept "nişte băieţi răi", au dat startul pentru cântecul "La mulţi ani!", interpretat împreună cu toţi cei prezenţi în cinstea lui Nicu Covaci, după care publicul a ascultat "Nunta", în interpretarea Trooper.

Roman Iagupov, de la Zdob şi Zdub, a interpretat "Strunga", în aplauzele miilor de spectatori impresionaţi.

Tânăra Flavia Staicu, în vârstă de 14 ani, prezentată drept "noua descoperire a lui Nicu Covaci", a interpretat, în mod original, "Fată verde", după care Călin Pop, de la Celelalte Cuvinte, a oferit publicului "Mugur de fluier".

Tavi Iepan, de la Rezident Ex, şi Costin Adam au interpretat "Mica Ţiganiadă", o altă piesă foarte cunoscută şi îndrăgită de fanii Phoenix de toate vârstele.

După piesa "Anule, hanule", pe scenă a apărut Rareş Totu, de la Talisman, care, împreună cu fantasticul Costin Adam, care a mărturisit că, tot pe data de 19 Aprilie, este şi ziua de naştere a soţiei sale, a oferit piesa "Pavel chinezu, leat 1479".

Bogdan Bradu, fost vocalist al trupei Phoenix, care luase lecţii de canto de la Luciano Pavarotti, a interpretat "Te întreb pe tine, soare", o superbă piesă Phoenix, despre o dragoste puternică, pierdută, care ne marchează existenţa pentru totdeauna, despre durerea îngrozitoare care a mistuit şi poate încă mai mistuie sufletele multora dintre noi, versuri precum "Toate-mi par în jur străine,/ Lumea-i rece fără tine/ Amintiri de-un gând atinse,/ Îmi trezesc dureri aprinse" redeschizând în inimile multora răni ce nu se pot vindeca niciodată.

"Meşterul Manole" a fost piesa care a încheiat recitalul lui Bogdan Bradu, pe scenă apărând apoi Malcolm J. Lewis, care a interpretat două piese incluse în proiectul "Imperiul Vampirilor".

Împreună cu basistul Vladi Săteanu, Nicu Covaci a interpretat "Would You Follow Me?", următorul invitat fiind Alin Oprea, de la Talisman, care a declarat că piesa pe care urma să o interpreteze este în memoria mamei lui Nicu Covaci şi a continuat cu "Numai una", un cântec deosebit, despre o fată perfectă, pe care unii dintre noi am reuşit să o şi pierdem, din păcate, pe care alţii nu au întâlnit-o încă, dar la care toţi visăm. Versuri precum "Eu când o văd, îngălbenesc/ Şi când n-o văd, mă-mbolnăvesc,/ Iar când vin alţii de-o peţesc/ Vin popi de mă dezleagă" ne-au trezit tuturor amintiri puternice, din vremea când iubeam cu pasiune, de când întâlnisem acea persoană pentru care simţim că am vrea să trăim şi să murim, pentru care am face orice, cea care chiar ne-a făcut să simţim din toată inimna versurile "Decât să mă despart de ea,/ Mai bine-aprind tot satul".

Costin Adam, cu impresionanta sa voce, a interpretat "Ora-hora" şi "Paşa Hassan", un superb cântec ce aminteşte de vremuri de glorie ale poporului român, de vremuri în care acesta lupta împotriva opresiunii, inclus pe albumul "Vino, Ţepeş!".

Crivăţ, de la trupa Bucovina, a oferit "Apocalipsa", Andrei Aldea a prezentat "Nunta", ultima piesă anunţată fiind "Negru Vodă", pe durata căreia toţii artiştii au prezentat câte un solo. 

În aplauzele publicului entuziasmat, Nicu Covaci a interpretat "În umbra marelui U.R.S.S.", superba piesă despre viaţa acestuia, despre trădările cu care s-a confruntat, venite tocmai din partea celor pe care îi ajutase şi îi considerase prieteni, dar care îl părăsideră, crezând că se pot descurca mai bine singuri, folosindu-se însă de numele creat graţie celui ce a întemeiat şi reîntemeiat Phoenix şi, fără drept, de piesele create de acesta. Şi această piesă, difuzată în mod frecvent de Rock FM, ne-a trezit amintiri legate de persoana specială în compania căreia ascultam acest cântec, cu care fusesem la mai multe concerte Phoenix şi care, din păcate, nu mai este lângă noi, dar la care vom visa toată viaţa.

Pe scenă au urcat toţi cei care evoluaseră în timpul concertului, interpretând, împreună cu publicul, "Fie să renască", superbul spectacol încheindu-se la 23.50', după aproape patru ore de muzică perfectă.

O mare parte din spectatori au plecat acasă după concert, extrem de fericiţi de drumul pe cărarea amintirilor oferit de Nicu Covaci şi de prietenii săi, iar alţii au mai aşteptat puţin, îndreptându-se apoi către clubul Tribute, unde feeria Phoenix a continuat până în zori, după cum promisese liderul acestei trupe.

La clubul Tribute, membrii Phoenix şi invitaţi speciali au oferit momente fantastice, interpretând, într-o atmosferă foarte caldă, piese din istoria trupei, precum "Fată verde", "Mica Ţiganiadă" sau "Anule, hanule", cei prezenţi au avut ocazia să îi cânte, din nou, "La mulţi ani!" sărbătoritului zilei, lui Nicu Covaci, cel care a dat naştere nu doar unei formaţii de succes, ci unui fenomen, unei stări de spirit, celui care reuşeşte, de fiecare dată, prin concertele sale, să readucă în inimile fanilor săi, măcar pentru aproximativ două ore, sau chiar patru, ca seara trecută, mândria de a fi român, să ne amintească faptul că ţara noastră a creat şi oameni drepţi, cu coloană vertebrală, gata să lupte pentru crezul lor.

După ce au mâncat din tortul lui Nicu Covaci, cei prezenţi au avut ocazia să socializeze cu membrii Phoenix, să se fotografieze cu aceştia şi să obţină autografe de la cei ce au făcut istorie, aducând o schimbare fundamentală în muzica românească.

Petrecerea de la Tribute s-a încheiat în jurul orei 04.00', toată lumea plecând fericită, în urma întâlnirii cu legendarul Nicu Covaci şi cu deosebiţii săi invitaţi, după ce retrăisem toţi superbe amintiri, din vremuri perfecte, în care iubeam şi eram iubiţi, în care trăiam fericirea, toată lumea aşteptând cu nerăbdare următorul concert Phoenix.

 

autor: Calin Angheluta