30 septembrie 2022

Noaptea Cercetătorilor – ediţia 2022, organizată sub genericul „U*NIGHT”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea de Vest din Timişoara vă invită să participaţi la Noaptea Cercetătorilor – ediţia 2022, organizată sub genericul „U*NIGHT”

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment anual care se organizează în aceeaşi zi, simultan în peste 25 de ţări europene (în acest an este vineri, 30 septembrie), pentru a sărbători cunoaşterea, descoperirile şi beneficiile cercetării. Anul acesta genericul Nopţii Cercetătorilor este U*NIGHT.

Programul Nopţii Cercetătorilor din acest an cuprinde conferinţe, experimente interactive, dezbateri şi concursuri cu premii, într-o desfăşurare pe tot parcursul zilei de 30 septembrie, dar şi în evenimentele asociate acţiunii U*NIGHT, care vor avea loc pre-eveniment (în 23 septembrie, „Descoperă-ţi mediul!”, eveniment de tip Science Cafe & Experimente interactive, desfăşurat între orele 11 – 12.30 la Şcoala Gimnazială din Dumbrăviţa) şi post-eveniment (în 6 octombrie, „Descoperă-ţi mediul!”, eveniment de tip Science Cafe & Experimente interactive, desfăşurat între orele 11 – 12.30 la Şcoala Gimnazială din Ciclova Română).

Evenimentele sunt organizate cu finanţarea Uniunii Europene, prin acţiunile Marie Skłodowska-Curie, cea din Timişoara desfăşurându-se în 2022 prin organizarea asigurată în cadrul Alianţei UNITA, compusă din universităţi din Italia, Spania, Franţa, Portugalia şi România, printre care şi Universitatea de Vest din Timişoara.

Scopul principal al evenimentului este de a aduce împreună cercetătorii şi publicul larg, de a permite interacţiunea cu ştiinta şi cercetătorii, într-un cadru relaxat şi prietenos, dar şi de a promova conştientizarea publicului în legătură cu problemele globale pe care ştiinţa încearcă să le soluţioneze. Unul dintre mesaje este de a arăta că cercetătorii sunt oameni obişnuiţi, cu o meserie neobişnuită, ce contribuie la dezvoltarea comunităţilor prin ceea ce fac zi de zi. Prin intermediul acestui eveniment, se readuc în atenţia publicului fenomene ale naturii întâlnite în viaţa cotidiană, cărora fizica le conferă o explicaţie ştiinţifică de-a dreptul spectaculoasă.

Pe lângă experimentele adresate tuturor vârstelor, organizatorii evenimentului au pregătit şi un program ce include activităţi precum:
– dezbateri ale cercetătorilor pe teme de importanţă majoră privind economia circulară, schimbările climatice, oraşe inteligente, cancer, energiile regenerabile, patrimoniul cultural;
– acordarea premiilor câştigătorilor concursurilor de media şi grafică cu tematica „Schimbările climatice – pericole şi oportunităţi”;
– science-cafe în Grădina Urbană a Universităţii de Vest din Timişoara,
– experimente interactive, realizate la ExperimentariumTM.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „În ultima săptămână din luna septembrie, toţi cei interesaţi vor avea ocazia să participe la mai multe evenimente şi experimente din sfera cunoaşterii ştiinţifice, grupate în cadrul programului Nopţii Cercetătorilor, în 30 septembrie. Universitatea de Vest din Timişoara este parte a Alianţei Europene UNITA şi a propus în acest an un format internaţional în realizarea programului Nopţii Cercetătorilor, beneficiind de ampla cooperare internaţională dezvoltată alături de celelalte universităţi partenere, ceea ce va aduce împreună, fizic şi online, comunităţile din oraşele universitare din alianţă, reprezentând România, Italia, Franţa, Spania şi Portugalia, participante în cadrul reţelei UNITA. Ediţiile anterioare au demonstrat o extraordinară curiozitate a participanţilor pentru experimentele interactive, pentru concursurile şi dezbaterile ştiinţifice propuse în cadrul Nopţii Cercetătorilor, astfel că anticipăm, şi pentru această nouă ediţie, participarea unui public numeros, de toate vârstele, interesat de multe dintre domeniile ştiinţelor şi cunoaşterii aplicative.”

Evenimentul „Noaptea Cercetătorilor 2022 – U*NIGHT” este organizat la Universitatea de Vest Timişoara şi în locaţiile partenerilor, la Facultatea de Fizică şi Departamentul pentru Relaţia cu Mediul Preuniversitar (DRMP), în cooperare cu alte Facultăţi şi Departamente din Universitatea de Vest, la ExperimentariumTM, precum şi cu ajutorul primăriilor Timişoara, Dumbrăviţa şi Ciclova Română. Proiectul beneficiază de finanţare din partea Uniunii Europene (grantul 101061610) în cadrul acţiunilor Marie Sklodowska-Curie. Coordonatorul evenimentului din partea UVT este Conf. Univ. dr. Marius Ştef, Prodecanul Facultăţii de Fizică, Universitatea de Vest din Timişoara.

Vă aşteptăm cu mult entuziasm să redescoperim ştiinţa în data de vineri, 30 septembrie 2022, dar şi în acţiunile pre şi post-eveniment. Evenimentul va fi transmis live.

Sursa foto Universitatea de Vest Timişoara