Publicat: 20 Mai, 2013 - 07:30
Nu au lipsit copiii, însoţiţi de părinţi, de la cele mai mici vârste

Străzile Bucureştiului au fost invadate şi în acest an pentru că oamenii care s-au aşezat la coadă încă de la orele 18.00 au sperat să viziteze, gratuit, cât mai multe muzee. Nu a existat nici o instituţie din cele înscrise în programul "Noaptea Muzeelor" care să nu se afirme prin numărul impresionant de oameni care au format cozi pentru a vizita expoziţiile şi a participa la evenimentele pregătite.

Cel mai mare număr de vizitatori l-a înregistrat şi în acest an, Muzeul Antipa. Şi datorită faptului că de data aceasta, muzeul a găzduit, în premieră, expoziţia "The Human Body". Biletele pentru această expoziţie, în "Noaptea Muzeelor", au fost reduse la 20 de lei, pentru toate categoriile de cumpărători (adulţi, pensionari, studenţi, copii). De asemenea, în acest an, vizitatorilor le-a fost pregătită o "Noapte Africană", între orele 22.00 - 24.00, dar şi alte programe educative şi atractive.

Şi Muzeul Naţional de Geologie a atras mulţi bucureşteni. Astfel, la ediţia din acest an, la fel ca la cele din anii trecuţi, oamenii au format o coadă mare în faţa instituţiei pentru a vizita expoziţiile permenente ale instituţiei. Pe lângă aceasta, vizitatorii sunt întâmpinaţi cu expoziţia temporară de sculptura în piatră "Mari Adormite- pietre, fosile, artă". Mircea Tocaci, artist plastic, alături de Muzeul Naţional de Geologie, propune astfel o incursiune în depozitele marine de vârstă cretacică de pe Valea Teleajenului.

Muzeul Ţăranului Român (MTR) a atras mulţi bucureşteni în curtea instituţiei, unde se vorbeşte, se găteşte, se cântă şi se aude româneşte. De asemenea, până la căderea serii, la MTR au putut fi vizitate gratuit şi expoziţia permanentă şi expoziţiile temporare, tema Zilei Internaţionale a Muzeelor fiind la această instituţie, în acest an, "Muzeele (memorie + creativitate) = progres social".

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a fost vizitat de mii de oameni. Anul acesta, MNAR a inaugurat pentru public somptuoasele spaţii recent restaurate din corpul central al instituţiei: Sufrageria regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor, care au fost doar parţial accesibile vizitatorilor înainte de renovare. Astfel, până la ora 04.30, publicul este invitat să viziteze expoziţia "Fragmente de memorie - Portrete regale. Palatul regal", care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale).

Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi-a deschis porţile publicului larg pentru bucureşteni, care au stat, de asemenea, la coadă pentru a vizita instituţia. 1500 de bucureşteni au fost la BCU în Noaptea Muzeelor. Atmosfera de mister este completată de acordurile clasice oferite de Corul Colegiului German Goethe, dirijor Adelina Oltean, şi elevii Şcolii de Muzică şi Arte Plastice nr. 5. Cvartetul de muzică Earth, Wind and Drums completează programul nopţii şi îmbină standarde de jazz precum Looni's Lament, Solar, All Blues cu jazz-ul contemporan, avangardist, încercând să reînvie atmosfera anilor '60.

La Muzeul de Istorie de pe Calea Victoriei unde coada înconjura clădirea accesul s-a făcut, totuşi, mai uşor. Aici se înainta destul de repede întrucât se primea câte un grup de 50 de persoane la un interval relativ scurt de timp. Astfel încât, într-o oră şi jumătate reuşeai să păşeşti în curtea Muzeului chiar dacă făceai ocolul clădirii. Cei care au stat la coadă au beneficiat de o surpriză: s-au înmânat tuturor persoanelor bilete de intrare cu doar 10 lei la expoziţia "Comorile Chinei" pentru zilele următoare. Biletele sunt valabile până în luna iulie când exponatele se vor întoarce în China.

La Observatorul Astronomic numai dacă erai înarmat cu foarte multă răbdare puteai rezista la coada care se mărea de la o oră la alta. Aici vizitatorii intrau în număr de 35-40, dar fiecare grup poposea pentru 30 de minute. 

Peste o sută de instituţii din Bucureşti şi din ţară şi-au deschis porţile vizitatorilor cu expoziţii şi evenimente speciale. Acestea se alătură celor peste 3.000 de muzee care participă la Noaptea Muzeelor în Europa.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a noua ediţie. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).