Publicat: 23 Mai, 2018 - 09:37

Societatea Ornitologică Română moderează duelul muzical dintre păsări şi oameni, la a şasea ediţie a evenimentului "Noaptea Privighetorilor". În perioada 20-25 mai au avut loc nu mai puţin de patru "meciuri" între muzicienii din natură şi cei de la Conservator. Concertele de muzică naturală şi clasică au avut loc până acum la Bucureşti şi Iaşi pe 20 mai, Cluj pe 22 mai, următorul pe listă fiind Sibiul vineri, 25 mai.

"Reţeta de la Noaptea Privighetorilor este simplă - vrem să reîmprietenim oamenii cu păsările din oraşe. Cea mai simplă metodă: ieşim într-o zonă unde avem păsări cântătoare, le ascultăm şi încercăm să îi învăţăm pe participanţi cât mai multe despre ele. După ce terminăm tururile ornitologice, vedem ce replică au dat compozitorii de muzică clasică, cei care au înţeles să preia trilurile de păsări în operele lor. Cred că nu mai e nevoie de nicio explicaţie atunci când alăturăm ciocârlia de numele lui George Enescu, dar şi Vivaldi are triluri de pasăre în celebra sa Primăvară. Bach, Beethoven, Mozart, Ceaikovski, Grieg şi mulţi alţii s-au inspirat de la păsări. În 2018, spre deosebire de anii trecuţi, organizăm aceste concerte în patru locaţii, lucru care nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar primit din partea Lidl România", a declarat Dora Domşa, managerul proiectului Noaptea Privighetorilor.

La Bucureşti, Iaşi şi Cluj, evenimentul a avut loc în Grădinile Botanice, în timp ce la Sibiu gazdă va fi Muzeul ASTRA. Evenimentul organizat de SOR este gratuit, dar accesul se face doar după ce participanţii îşi achită biletele de intrare la grădinile botanice sau la muzeu.

Locaţiile au fost alese după mai multe criterii, precum apropierea de natură, acustica etc. Cel mai important dintre ele este legat de prezenţa speciilor de păsări cântătoare - fără ele, fără triluri, nu am avea cel mai relaxat duel om-pasăre. Vizitatorii îşi achită biletul de intrare, sunt preluaţi de ghizi ornitologi, fac un tur al grădinii să asculte trilurile, apoi merg la concert. Spre deosebire de clasicele săli de audiţie pentru muzică clasică, la Noaptea Privighetorilor nu există fotolii şi loje: oamenii stau pe pături, pe izoprene, pe iarbă, pe buturugi.

"Pentru Grădina Botanică din Bucureşti, colegii au garantat prezenţa privighetorii roşcate (Luscinia megarhynchos), dar există multe alte specii - de la mierle la piţigoi, vrăbii de casă şi de câmp, ciocănitori, muscari, ţicleni şi chiar fazani. Ne propunem să răspundem la orice întrebare legată de păsările din oraşe, ne propunem să îi reîmprietenim pe oamenii din oraşe cu vecinii lor cei mai buni, cei care cântă în loc să dea cu bormaşina la prima oră a dimineţii", a mai spus Dora Domşa.

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizaţie independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR, lucrează pentru a proteja păsările sălbatice şi habitatele lor în România de peste 25 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populaţiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate şi distruse de evoluţiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor şi a habitatelor din România şi, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generaţiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Lidl este o companie care acţionează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a îşi îndeplini promisiunea cu privire la calitate şi în acelaşi timp de a asigura viitorul pentru Lidl şi pentru societate. Compania se implică activ în soluţionarea nevoilor din comunităţile din care face parte, în cadrul celor 5 piloni centrali: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajaţii şi partenerii de afaceri.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: