10 august 2022

Noi capacităţi de stocare a gunoiului de grajd pentru prevenirea poluării apei cu nitraţi în Târguşor, judeţul Constanţa

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Investiţiile în platformele comunale de depozitare a gunoiului de grajd asigură colectarea în condiţii corespunzătoare a bălegarului, înlăturând problema depozitării direct pe pământ şi a poluării apelor cu nitraţi.

În acest sens, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a finanţat pentru gospodarii din localitatea Târguşor, judeţul Constanţa, o nouă investiţie, reprezentând o platformă de depozitare a gunoiului de grajd, cu o capacitate de 1.620 mc/an.

Valoarea totală a investiţiei a fost de 1.814.553 lei, iar MMAP a asigurat o finanţare de 1.689.349 lei, în timp ce autoritatea locală a contribuit cu peste 125.204 lei.

Investiţia include setul de utilaje destinate colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o cisternă vidanjă şi o maşină de împrăştiat. De altfel, mraniţa rezultată va putea fi valorificată prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu cei interesaţi, va putea fi returnată acestora pentru uz propriu. Exploatarea efectivă a platformei este stabilită de UAT, printr-o Hotărâre a Consiliului Local.

„Am ales acest proiect considerându-l oportun pentru locuitorii comunei noastre, mai ales că am avut sprijinul MMAP în tot ceea ce a fost necesar pentru implementarea lui, deşi am întâmpinat şi diverse probleme tehnice, fiind şi perioada de pandemie. Investiţia a urmărit ca gunoiul de grajd să nu mai fie depozitat în condiţii improprii, fără a exista nicio măsură împotriva scurgerilor şi a infiltraţiilor fracţiilor lichide care ajung să afecteze mediul înconjurător, în special solul şi apele subterane şi/sau de suprafaţă. De aceea, recomand tuturor colegilor, acolo unde situaţia impune, să facă demersurile necesare de accesare a fondurilor PNRR!”, a declarat Mădălina Negru, primarul localităţii Târguşor.

Dincolo de beneficiile de mediu, fermele şi gospodăriile care fac dovada predării gunoiului de grajd pe platforma comunală sunt considerate, de către APIA şi AFIR, conforme din punct de vedere a capacităţilor de stocare.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională, prin care vor fi finanţate peste 80 de comunităţi locale.

DIRECŢIA COMUNICARE