Publicat: 2 August, 2020 - 16:05
Share

În legătură cu recenta capturare a unui grup de militari ruși în apropiere de Minsk, comitetul de investigare din Belarus a raportat că „grupul a fost organizat și administrat conform standardelor militare”. De asemenea, “cetățenii ruși reținuți în Belarus nu urmau să zboare la Istanbul, în ciuda biletelor de avion obtinute de acestia”. Acest lucru a fost anunțat de șeful grupului de anchetă Alexander Agafonov, vineri, pe postul de televiziune ONT din Belarus.

"Este evident că în timpul pregătirii acțiunii, atacatorii și-au pregătit un alibi pentru ei înșiși. Potrivit lui Agafonov, „grupul era organizat dupa standarde militare”. "Grupul 1.ru a fost creat în WhatsApp cu un scop desemnat - de a gestiona personalul", a spus anchetatorul. Potrivit acestuia, „toate cele 33 de persoane arestate erau implicate în mentionatul grup de WhatsApp”.

 

Agafonov a declarat că cetățenii ruși reținuți în Belarus au fost interogați de anchetatori cu participarea apărării. "Toți deținuții au fost interogați cu participarea apărării. Mărturiile lor sunt inconsistente cu privire la scopul de a rămâne în Belarus, multe declarații sunt contradictorii. 11 persoane au semnalat că intenționau să zboare în Venezuela, 15 în Republica Turcia, două în Cuba, una în Siria, una nu știa deloc unde se duce, trei au refuzat să depună mărturie ", a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului de Investigare.

La randul sau, Șeful Statului bielorus, Lukashenko a declarant că „adevărul trebuie prezentat societății”. "Multe fapte și detalii ale evenimentului sunt interesante. Văd că “frații noștri” (Nota redacției: clară referire la Rusia) au tăcut. Nu i-au trimis pe acești tipi la Istanbul. Este clar că acest grup a avut alte obiective. Și sarcina anchetei este de a afla aceste obiective ", a declarat Șeful Statului.

El a cerut ca suspectii sa fie tratați în conformitate cu dreptul internațional și să le fie respectate drepturile. "Ei sunt, desigur, vinovați, dar nu într-atât pentru a lua măsuri dure împotriva lor. Sunt militari care își faceau datoria. Este necesar să plătească pentru asta cei care au comandat acțiunea lor, care i-au trimis aici", a remarcat Alexander Lukashenko.

"Cunoaștem ca acesta este primul grup. După cum am înțeles, acesta este doar primul grup din cele 180 sau 200 de persoane, care urmau sa fie transferate în Belarus. Și pe lângă asta, o încercare de a ascunde „legatura” din Rusia și de a spune că autoritățile de la Moscova ar fi căzut de acord cu noi cu privire la sosirea acestui grup în Belarus este o prostie completă ”, a subliniat liderul bielorus.

El a explicat că, indiferent de acțiunea care se desfășoară în Belarus, cu participarea personalului militar rus, departamentele relevante din cele două țări interacționează întotdeauna. De asemenea, a mai spus el, numai președintele poate acorda permisiunea pentru sosirea personalului militar străin, pentru desfășurarea de aplicații în comun, pentru o vizită în Belarus, ceea ce nu a fost cazul acum.

“Suntem întotdeauna deschiși. Nu ascundem nimic, dar avem nevoie de adevăr, adevărul trebuie să fie prezentat publicului", a menționat el.

Ciprian POP

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: