29 mai 2022

Noi fonduri alocate pentru sistemul sanitar

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa de astăzi, 10 noiembrie 2021, proiectul de Hotărâre de Guvern privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii. Actul normativ prevede suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu suma de 332, 5 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului României.

„Este a treia suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii din ultimele două luni, după ce, în luna septembrie au fost alocate 457 milioane de lei pentru achiziţia de medicamente destinate pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea finanţării secţiilor ATI, iar în luna octombrie au fost alocate alte 10 milioane de lei pentru achiziţia vaccinului diftero-tetano-pertussis acelular – DTPA în vederea imunizării copiilor, conform calendarului naţional de vaccinare. Sumele alocate astăzi vor fi utilizate, în principal, pentru asigurarea continuităţii programelor naţionale de sănătate, pentru achiziţionarea tratamentului pacienţilor infectaţi cu SARS-Cov-2 şi pentru buna desfăşurare a activităţilor din centrele de vaccinare anti-Covid-19”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii.

Mai precis, suma de 152,5 milioane de lei va fi destinată pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, după cum urmează:

26 milioane de lei pentru achiziţia următoarei tranşe de 700 000 de doze de vaccin gripal în vederea continuării campaniei de vaccinare antigripală gratuită.

20 milioane de lei pentru achiziţia unui număr de 36 000 de doze de vaccin anti-HPV.

26,5 milioane de lei pentru 135 000 de doze de vaccin hexavalent pentru imunizarea copiilor în primul an de viaţă, în cadrul Programului Naţional de Vaccinare.

50 milioane de lei pentru asigurarea medicamentelor antiretrovirale şi antiinfecţioase necesare pentru tratamentul pacienţilor cu infecţie HIV/SIDA şi a medicamentelor antituberculoase, precum şi a materialelor sanitare, reactivilor, dezinfectanţilor utilizaţi pentru acordarea serviciilor medicale şi tratamentelor pacienţilor diagnosticaţi cu TB.

30 milioane de lei pentru asigurarea fondurilor pentru decontarea testelor RT-PCR realizate în unităţile sanitare sau de către direcţiile de sănătate publică, conform metodologiei INSP.

Alte 120 milioane de lei din fondurile alocate astăzi vor fi destinate pentru achiziţia a 70 000 de doze de Remdesivir.

De asemenea, se va majora cu suma de 30 milioane de lei finanţarea cheltuielilor necesare funcţionării centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 şi cu alte 30 milioane de lei suplimentarea numărului de tichete de masă acordate persoanelor cu schema completă de vaccinare.