27 septembrie 2022

Noi ”occidentalii”, nu suntem mai proști decât eurasiaticii, dar liderii noștri sunt clar mai proști decât ai lor!

COSMIN GUSA
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Peste tot în Europa, SUA, Canada, cetățenii nedumeriți și speriați se agită mult în ultimele luni, nu pot pricepe solidaritatea cu Ucraina și implicarea într-un război ce nu-i al lor și le-a adus doar belele, nu înțeleg nici decăderea economică și societală pe care o experimentăm parcă în mod implacabil, iar cei cu spirit civic încă viu organizează proteste și greve, cam inutile și acestea deocamdată, guvernele rămân impasibile în fața suferinței oamenilor.
În paralel, viața eurasiaticilor se desfășoară liniar, în țări cu creșteri economice constante, cam în lipsa democrației, dar acest fapt nu le tulbură planurile de viață, pe care și le ajustează cum pot, dar în condiții de liniște și pace. Chiar și cei nemulțumiți, uitându-se spre Vest și observând oroarea la care suntem noi supuși, se liniștesc și-și văd de treburi.

Nici eurasiaticii nu pricep ce se întâmplă cu noi, care trăim în locurile pe care ei le credeau consolidate spre prosperitate, dezvoltate și evoluate din toate punctele de vedere, unde sperau să facă excursii, concedii sau chiar să emigreze, bănuiesc că deja mulți dintre eurasiatici ne cred chiar mai proști decât ei.
E clar că mai proști nu suntem, deși așa am părea la o analiză superficială, spirala îmbunătățirii vieților noastre materiale (nu și spirituale!) din ultimele decenii ne-a elevat însă până la un nivel la care se pierd reflexele sănătoase pentru conservarea libertăților sau unde morala creștin-civilizatoare pare că nu mai contează pentru ordonarea vieților noastre. Probabil că decăderea gravă și dură pe care o vom suferi în mod sigur în următoarele luni de zile ne va obliga la rearanjarea aspirațiilor și priorităților și-atunci, mai săraci, dar mai înțelepți, vom reîncepe lupta consolidată pentru vieți normale, dar locul 1 în ceea ce privește calitatea vieții, noi occidentalii îl vom fi pierdut deja.

Totuși, dacă e să vorbim despre proști și prostie la modul comparativ, apoi e clar că liderii noștri sunt surclasați de către liderii eurasiatici, ce dovedesc expertiză și inteligență mult superioare. Faceți o listă mentală pe două coloane și așezați-i pe una dintre ele în ordine pe Biden, Trudeau, Macron, Truss, Scholz, Rutte, Sanna Marin (finlandeza discotecară), liderii țărilor baltice, iar din zona noastră Iohannis, polonezul Duda, grecul Mitsotakis, etc.

Poate că pe cealaltă coloană vă e greu să înșirați multe nume de lideri din Eurasia (funcționează o izolare mediatică ce nu le dă prea multă notorietate la noi, deși conduc o populație de cca 10 ori mai mare decât cea europeană), dar chiar și așa, îi puteți desluși pe Putin, Xi, Modi al Indiei, Erdogan, iar din zona noastră pe ”eurasiaticii” Orban și Vucic. Analizați-le apoi în mod comparativ acțiunile și discursurile, dedicarea reală pentru viața cetățenilor pe care-i conduc și rezultatele, evoluțiile publice și gafele, punctați toate acestea chiar și într-un mod empiric, și-apoi vedeți cât e scorul final în defavoarea alor noștri. Și încă nici nu s-a terminat repriza 1, iar schimbări la pauză pentru repriza de toamnă-iarnă nu sunt prevăzute de către ”antrenorii” noștri …
Acum pare mai clară cauza marasmului ce ne-a cuprins, nu?!

Cozmin Gușă