Publicat: 3 Februarie, 2014 - 21:50
Share

Noile medicamente oncologice, care au primit aprobarea comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii, se adresează unor tipuri de cancer fără prea multe opţiuni terapeutice până acum, a subliniat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, în cadrul dezbaterii "Provocările Sistemului Oncologic din România în 2014".

Este vorba, între altele, de melanomul metastatic, adenocarcinomul gastric sau cancerul pulmonar, a arătat Cezar Irimia.
Reprezentanţii federaţiei consideră că este necesar să se actualizeze lista de medicamente gratuite şi compensate - trimestrial –, astfel încât să nu se mai înregistreze sincope de genul celei din prezent.

"Pacienţii din România aşteaptă noile terapii de aproape şase ani. Potrivit studiului "Impactul medicamentelor compensate în România 2008 - 2013", realizat la sfârşitul anului trecut de Local American Working Group (LAWG), bugetul pe care Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) îl alocă actualizării listei, variază de la 217 milioane lei, în primul an de compensare, la 487 milioane, în al treilea an. Asta înseamnă 2,3%, respectiv 5,2% din bugetul FNUASS alocat medicamentelor în 2013. Este puţin, dacă ne gândim cât de mari vor fi beneficiile pentru pacienţi. Câte vieţi am pierdut din cauza amânării, timp de şase ani, a reactualizării listei de medicamente compensate? De acum, zeci de mii de vieţi vor fi câştigate", a declarat Cezar Irimia.

 El a făcut referire şi la lipsa acută de echipamente de radioterapie şi de servicii de consiliere psihologică pentru pacienţii cu cancer.

"Pentru bolnavii de cancer, timpul este 'medicamentul' cel mai important. La nivel mondial, se derulează sute de studii pentru descoperirea a noi tratamente, mai eficiente şi ţintite pe pacient, pentru cele peste 200 de boli din sfera oncologică. Vorbim de aşa-zisele tratamente personalizate. Este necesară o actualizare frecventă a listei medicamentelor compensate, pentru a le oferi şi pacienţilor români dreptul la aceste terapii de ultimă generaţie. Controlul eficient al cancerului presupune administrarea din timp a tratamentelor, stoparea evoluţiei bolii şi a apariţiei complicaţiilor", a arătat Irimia.

El a atras atenţia, în contextul aşteptatei reactualizări a listei medicamentelor compensate, asupra necesităţii ca pacienţii diagnosticaţi cu afecţiuni maligne să poată primi tratamentele de care au nevoie la timp şi să se facă personalizarea profilului lor oncologic.

"Ca urmare, sunt salutarea acţiunile derulate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în toamna anului 2013 pentru eliminarea listelor de aşteptare în Oncologie, însă Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer consideră că aceste demersuri punctuale trebuie să devină normalitate, astfel încât pacienţii să poată primi tratamentul ce le este vital cât mai curând posibil. Cu excepţia tratamentelor pentru unele afecţiuni maligne hematologice, la acest moment, listele de aşteptare s-au refăcut, pacienţii cu cancer aşteptând să intre pe tratament, în medie, între câteva săptămâni şi câteva luni, în funcţie de boala oncologică de care suferă. La mulţi dintre aceşti pacienţi, boala progresează în această perioadă de aşteptare, astfel încât pacientul respectiv este scos din listă. Ministerul Sănătăţii a anunţat că va adăuga, primăvara aceasta, pe lista medicamentelor compensate 130 de molecule noi sau indicaţii terapeutice noi. Cele mai multe dintre molecule sunt destinate bolnavilor cu cancer (20%), urmate de moleculele pentru diabet, boli reumatice, hepatite virale, insuficienţă cardiacă cronică, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoză ori transplant (pentru prevenirea respingerii grefei)", a detaliat Irimia.
Potrivit celui mai recent raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului - GLOBOCAN 2012 – în România apar anual 78.800 noi cazuri de cancer, în creştere cu aproape 4.000 de cazuri de la ultimul raport, cel din 2008.

Prevalenţa pe ultimii cinci ani (numărul total de pacienţi) este de 178.400 de cazuri.
Cancerul de plămâni este cel mai frecvent tip de cancer în ţara noastră, urmat de cancerul colorectal, de sân, de prostată şi de col uterin.

Irimia a atras atenţia că asociaţiile de pacienţi vor face presiuni pentru a fi respectate promisiunile atât la nivel naţional cât şi internaţional.