Publicat: 17 Februarie, 2012 - 18:45

Comisia Europeană împreună cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România şi Toys Industry of Europe au organizat, la Bucureşti, un seminar dedicat noii Directive europene 2009/48/CE privind siguranţa jucăriilor. Seminarul a fost finanțat de Comisia Europeană.
 
Scopul acestui seminar, parte a unei campanii europene, a fost de a oferi operatorilor economici care activează în sectorul jucăriilor, cunoştinţe aprofundate despre  noua directivă cu privire la siguranţa jucăriilor, care a intrat în vigoare în 2011. Cu această ocazie, reputați experţi români şi străini, din sectorul jucăriilor au furnizat informaţii cuprinzătoare producătorilor de jucării, importatorilor, distribuitorilor, comercianților, precum şi autorităţilor publice. Peste 50 reprezentanţi ai sectorului jucăriilor din România au fost prezenţi la acest eveniment.
 

Noua Directivă privind siguranţa jucăriilor este cea mai nouă măsură destinată să ajute la protejarea a peste 78 de milioane de copii din Uniunea Europeană (UE). Noua directivă introduce roluri și obligaţii clar definite petru operatorii economici implicaţi în producerea şi distribuţia de jucării. De exemplu, importatorii de brand propriu sunt consideraţi ca producători  în noua directivă privind siguranţa jucăriilor şi sunt supuși normelor destinate producătorilor. Prin urmare, este foarte important ca toţi operatorii economici să işi determine propriul rol, de a-şi identifica obligaţiile şi de a şti cum să le execute corect .

Cu toate acestea, educarea operatorilor economici nu este suficientă, deoarece aceştia nu sunt singurii jucători din aria privind siguranţa jucăriilor. Campania vizează, de asemenea, să ajungă şi  la toate celelalte părţi care joacă un rol important în asigurarea jucăriilor înainte ca ele să ajungă la consumatori: cum ar fi autorităţile naţionale, care sunt responsabile pentru supravegherea pieţei şi a jucăriilor, precum şi laboratoare de testare care consiliază atât industria cât şi autorităţile.
 

“ Pentru industria Europeană de jucării, unde 80% din sector este  format din întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), este de remarcat că noile cerinţe aduc o provocare substanţială economică şi tehnică pentru producătorii de jucării, în special pentru întreprinderile mici. Trebuie să ne asigurăm că  produsele de la producătorii fară renume în domeniu, care nu sunt conforme cu noile norme sunt scoase de pe piaţă de la bun început. De asemenea, este esenţial ca directiva să fie în mod consecvent aplicată în întreaga Uniune Europeană ", a declarat Catherine Van Reeth, Directorul General al Toy Industries of Europe (TIE).

“Siguranţa  jucăriilor pe care le producem este  esenţială pentru procesul de fabricaţie: de la proiectarea iniţială a jucăriei, prin alegerea materialelor, până la producţie ", a adăugat ea.
 

Noua directivă presupune, printre altele, cerinţe mai stricte pentru componente care ar putea dăuna copiilor: jucării ataşate la produsele alimentare, jucării din textile care pot fi spălate şi potenţiale produse chimice aflate în interiorul jucăriilor. Avertismentele despre jucării trebuie să fie mai vizibile şi uşor de înţeles.

Pentru a evita accidentele şi eventualele vătămări, industria de jucării sfătuieşte părinţii să cumpere întotdeauna jucării din magazine specializate, să citească cu atenţie toate avertismentele şi instrucţiunile, şi să  aleagă jucării, care sunt potrivite pentru vârsta, abilităţile şi îndemânarea copiilor.