Publicat: 21 Noiembrie, 2012 - 18:49

Eurodeputata liberală Norica Nicolai a pledat Miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în favoarea unei atitudini echilibrate a statelor membre în ceea ce privește extracția gazelor de șist.

Ea și-a motivat opțiunea de a se abține de la votul pe două rapoarte în acest domeniu, argumentând că există evidente neclarități și necunoscute din punct de vedere științific în legătură cu impactul acestor activități asupra vieții cetățenilor și asupra mediului.

"De asemenea, cred că în Uniunea Europeană, deși există documente relevante, și mă refer la directive în materie, impactul pe mediu este crucial și cred că orice exploatare trebuie condiționată de analiza impactului pe mediu. Sigur, sunt și eu printre cei care cred că această tehnologie, în momentul de față (forajul hidraulic), este nocivă; lucrul acesta s-a văzut la exploatările din Statele Unite. Din păcate însă, în UE nu există încă o analiză științifică solidă și relevantă cu privire la consecințele exploatării gazelor de șist", a explicat Norica Nicolai.

Prin rapoartele adoptate astăzi, Parlamentul European face o solicitare către statele membre de a fi foarte atente în legătura cu reglementarea exploatării gazelor de șist și le-a invitat să instituie un regim de reglementare solid în domeniul protecției mediului și climei. În același timp, legislativul european ia notă, în documentele respective, de faptul că politica energetică și climatică a UE trebuie să recunoască și să depășească potențialele bariere aflate în calea investițiilor în dezvoltarea sectorului gazelor de șist în UE.

"Pot să accept că Europa nu este competitivă în materie de energie, pot să accept că prețurile la produsele energetice cresc, că dependența față de importuri este mare, dar trebuie să existe un echilibru între impactul asupra mediului, asupra calității vieții noastre și această nevoie de resurse energetice. Din studii recente, rezultă că impactul asupra mediului poate fi unul dezastruos pe termen mediu și lung. Însă, din păcate, foarte multe state membre care beneficiază de această resursă și doresc să o exploateze, mă refer la gazele de șist, nu au făcut nici o analiză cu privire la impactul exploatării, cu tehnologiile actuale, asupra mediului și asupra vieții cetățenilor: impactul asupra calității apei, asupra florei și faunei, asupra solului, riscul potențial de seism - toate acestea sunt ignorate. Cred că, pentru a răspunde nevoii de resurse energetice ieftine acum, nu ne putem permite să amanetăm viitorul generațiilor de mâine’", a spus Norica Nicolai.