Publicat: 28 Septembrie, 2016 - 08:33

Norman Manea va fi prezent în Austria în cadrul unui amplu turneu de promovare a volumului de eseuri Wir sind alle im Exil (editura Hanser, 2015), organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în perioada 28 septembrie — 6 octombrie 2016. Volumul va fi prezentat la Viena, Salzburg, Graz și Linz în cadrul unor evenimente literare moderate de Ernest Wichner, traducător și director al Literaturhaus Berlin. Apărut la editură germană Hanser, volumul aduce în discuție contradicțiile unei vieți trăite între Vest și Est, precum și legătura dintre exil, limbă și comunicare. Eseurile cuprinse în volum au fost traduse în limba germană de Eva Ruth Wemme, Georg Aescht, Paul Schuster, Roland Erb și Ernest Wichner.

Evenimentele cuprinse în cadrul turneului îl vor avea drept protagonist pe scriitorul Norman Manea și se vor desfășura după următorul program:

Miercuri, 28.09, ora 20.30, Village Cinema (Landstraßer Hauptstraße 2a, 1030 Viena)

Norman Manea participă la premiera austriacă a documentarului România: patru patrii de Alexandru Solomon. Proiecția este urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu scriitorul Norman Manea și producătorul Ada Solomon.

Joi, 29.09, ora 19.00, Cafe Museum (Operngasse 7, 1010 Viena)

Seară literară în cadrul celei de-a 15-a ediții a 'Zilei Cafelei'

Lectura fragmentelor în limba germană: Wolfram Berger

Moderator: Ernest Wichner

Vineri, 30.09, ora 19.00, Filmhauskino am Spittelberg (Spittelberggasse 3, 1070 Viena)

Norman Manea participă la premiera austriacă a documentarului Le beau danger de Rene FrOlke. Proiecția este urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Norman Manea și regizorul Rene FrOlke.

Marți, 4.10, ora 19.00 — Literaturhaus Salzburg (Strubergasse 23, 5020 Salzburg)

Seară literară cu Norman Manea ce include proiecția documentarului România: patru patrii de Alexandru Solomon. Lectura fragmentelor în limba germană este realizată de Frank Arnold, iar moderatorul evenimentului este Ernest Wichner.

Joi, 06.10, ora 19.00 — Stadtbibliothek Linz (Karntnerstraße 26, 4020 Linz)

Seară literară cu Norman Manea în cadrul festivalului literar 'Osterreich liest.Treffpunkt Bibliothek'

Moderator: Ernest Wichner

Manifestările din cadrul turneului sunt organizate de Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu Ambasada României la Viena, Consulatele Onorifice ale României de la Salzburg și Linz, editura Hanser, EUNIC Austria, Ambasada Statului Israel la Viena, LET'S CEE Film Festival Vienna, Village Cinema, Filmhauskino Viena, prolit Salzburg și festivalul literar 'Osterreich liest.Treffpunkt Bibliothek'.

Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciați prozatori și eseiști români, profesor de literatură europeană și 'writer in residence' la Bard College, New York. De la debutul din 1966 și până în 1986, când a plecat din țară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociației Scriitorilor din București (1979) și Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii și Educației Socialiste). În 1992 a primit Bursa Guggenheim și Premiul MacArthur, în 1993 Biblioteca Națională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincției de 'Literary Lion' al bibliotecii, în 2002 i s-a atribuit Premiul internațional de literatură Nonino pentru 'Opera omnia', iar în 2006, Premiul Medicis Etranger pentru Întoarcerea huliganului. În 2010 a primit distincția 'Commandeur dans l'Ordre des Arts et des Lettres' din partea guvernului francez, iar în 2011, prestigiosul premiu literar Nelly Sachs. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Național pentru Literatură. În 2013 și 2014, Uniunea Scriitorilor l-a nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Literatură. Norman Manea a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Ofițer, în semn de înaltă apreciere pentru promovarea activă a culturii și a valorilor românești, pentru înalta ținută morală de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere. În acest an a câștigat Premiul Târgului Interna?ional de Carte de la Guadalajara (FIL) 2016 pentru Literatură în Limbi Romanice ce va fi înmânat pe 26 noiembrie, la inaugurarea celei de-a XXX-a ediții a FIL (Feria Internacional del Libro) din Guadalajara.

Ernest Wichner s-a născut în anul 1952 în Guttenbrunn, România. Locuiește și lucrează din anul 1975 în Germania, fiind director al Literaturhaus Berlin din anul 2003. A publicat o serie de volume de poezie, dintre care amintim ultimele volume, bin ganz wie aufgesperrt (Heidelberg, 2010) și Neuschnee und Ovomaltine (Berlin, 2010). Ernest Wichner a realizat numeroase traduceri din limba română în limba germană, printre care operele autorilor Max Blecher, Varujan Vosganian, Mircea Cărtărescu și volumul Kinderland de Liliana Corobca (Der erste Horizont meines Lebens, Editura Zsolnay).

Wolfram Berger s-a născut în anul 1945 la Graz. Este actor, muzician, cabaretist, entertainer, actor de film și teatru, regizor și producător.

Frank Arnold, actor și crainic de radio, s-a născut la Berlin. Este crainic al emisiunilor culturale din Germania, aspekte, artour și ttt, iar vocea lui din off poate fi auzită în numeroase filme documentare. De-a lungul carierei a susținut numeroase lecturi din operele unor laureați ai premiului Nobel și autori renumiți la nivel internațional. Printre cele mai cunoscute producții de cărți audio ale sale se numără Der Weltensammler de Ilya Troyanov și cărți ale autorilor Rudiger Safranski, Robert Harris, Hans Fallada, Tom Clancy și Ursula Krechel. În anul 2014 a primit Premiul german pentru cărți audio (Deutscher HOrbuchpreis).

Institutul Cultural Român de la Viena