24 ianuarie 2022

Notificare în procedura Legii 52/2003 urmare a dezbaterii publice asupra H.G.-ului privind reorganizarea ARACIP

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În urma mobilizării exemplare pe care aţi făcut-o în a treia zi de Crăciun (27.12.2021) informaţiile preliminare pe care le avem sunt în sensul retragerii din Consiliul Economic şi Social a proiectului de H.G. privind ARACIP. Din ceea ştim, ministerul a făcut mici paşi înapoi în procesul de avizare, însă vom rămâne vigilenţi şi pe poziţie, pentru că avem informaţii contradictorii în ceea ce priveşte posibilitatea re-introducerii acestui H.G. cu doar câteva modificări cosmetice.

Documentul de poziţie comun al societăţii civile poate fi accesat din butoanele din acest email, avem o coalizare excepţională a Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie, a Asociaţiei Ţine de Noi, a FONSS, a Societăţii Academice din România şi a World Vision România. Este o coaliţie puternică pe care sperăm să o putem consolida în 2022 şi mulţumesc foarte frumos fiecărei organizaţii partenere în parte.

Asociaţia Ţine de Noi va continua dezbaterea publică pe marginea H.G.-ului privind ARACIP, având inclusiv în vedere posibilitatea organizării unei audieri publice pe acest subiect, începând cu luna ianuarie sau februarie 2022.

Sunt, de asemenea, o serie de abateri de la procedura Legii 52/2003 care au avut loc in cadrul dezbaterii publice – inclusiv faptul ca ne-a fost semnalat că unii dintre dvs. nu au fost acceptaţi la dezbatere, iar alţii, deşi acceptaţi, nu au putut efectiv participa. Analizăm diferite posibilităţi pentru a vedea dacă orice fel de demers juridic sau administrativ ar putea fi întocmit şi susţinut, având în vedere capacitatea noastră organizatorică actuală.

Vă invităm să ne transmiteţi orice observaţii şi propuneri şi vă invităm să rămâneţi conectaţi la zona de transparenţă decizională de pe site-ul MEN, pentru a putea să ne mobilizăm mai rapid decât data trecută.

Mulţumesc public celor aproximativ 90 de participanţi la dezbatere, am să răspund fiecărui participant care nu a fost admis la dezbatere şi voi încerca să îl contactez personal – transmitem public Ministerului Educaţiei şi în special doamnei secretar general Lazăr semnalul că un astfel de tratament este incalificabil într-o societate democratică şi nu ne propunem să asistăm pasivi la ceea ce plastic a numit Tudor Chirilă, participant la dezbatere, o tentativă de a ne pune pumnul în gură.

Reprezentăm aproximativ 50.000 de cadre didactice din toată ţara, reprezentanţi ai elevilor, părinţi, membri ai societăţii civile active şi, împreună cu Coaliţia pentru Educaţie şi cu celelalte organizaţii partenere, vom milita pentru o rigoare mai mare în actul legislativ şi pentru un dialog mai profesionist atunci când se fundamentează proiecte de acte normative sau se iniţiază politici publice în domeniu.

Vă urăm un An Nou Fericit din partea Asociaţiei şi vă invităm să vă gândiţi dacă doriţi să contribuiţi la demersurile noastre, care vor continua în 2022:

a. Dacă ştiţi voluntari care ar fi interesaţi să lucreze cu noi – linkul este aici: https://tinedenoi.ro/internship/ şi acceptăm şi intenţii în acest sens fără a se nominaliza una dintre poziţii. Aşteptăm şi cadre didactice care doresc să se ralieze demersului nostru sau programelor în domeniul educaţiei

b. Căutăm oameni care să contribuie la un program nou pe care dorim să îl lansăm, de dezbateri pe marginea viitorului Europei (în special în materie de mediu şi securitate regională)

c. Căutăm oameni care să ne ajute să demarăm un program de digitalizare în educaţie, în cooperare cu anumiţi parteneri instituţionali

d. Căutăm de asemenea oameni cu expertiză de fundraising care ne-ar putea ajuta să reconfigurăm acest aspect al activităţii noastre

e. Vom avea o dezbatere publică cu privire la calitatea educaţiei şi avem nevoie de recomandări de experţi internaţionali (în principal europeni, dar nu numai) şi de la nivel de vârf dintre experţii naţionali

f. Vă invităm la cursurile noastre obişnuite – vom relua din ianuarie cursul de fonduri europene, Writing Masterclass şi cursul de Eficienţă în 7 trepte.

Cu stimă şi apreciere pentru munca pe care o depuneţi fiecare dintre voi pentru educaţie,

Echipa Asociaţiei „Ţine de Noi”

*

Vizualizare document
https://drive.google.com/file/d/1MXW3GijiLyxesffgRo2QDQ2N4Hq_zj1W/view