Publicat: 27 Noiembrie, 2019 - 18:30
Share

Membrii Parlamentului European au votat miercuri în favoarea noii Comisii Europene formate de președintele ales Ursula von der Layen, care urmează să preia funcția de la 1 decembrie, se arată într-un comunicat al Legislativului UE.

Potrivit comunicatului, 461 de membrii ai Parlamentului European au votat pentru noua Comisie,  157 de votat împotrivă, iar  89 s-au abținut.

Noua Comisie Europeană va prelua atribuțiile la data de 1 decembrie.

Parlamentul European a votat noua Comisie Europeană cu o lună întârziere faţă de calendarul stabilit iniţial. Votul a fot precedat de declaraţii ale liderilor grupurilor politice si de o prezentare a noii echipe conduse de politiciana germană Ursula von der Leyen. O echipă născută cu greu, după câteva blocaje în comisiile parlamentare, care au respins unele propuneri de comisari europeni.

Votată ea însăși de Parlamentul European cu o majoritate foarte fragilă, de doar 9 voturi, Ursula von der Leyen și-a văzut compromisă la începutul toamnei munca de peste vară de formare a unui cabinet de comisari: nu mai puțin de trei propuneri, ale Ungariei, României și Franței, aveau să pice probele impuse de aleșii europeni, punând sub semnul întrebării încadrarea în calendarul care prevedea preluarea mandatului de la Comisia Junker la data de 1 noiembrie.

Din cauza acestor complicații, Ursula von der Leyen nu și-a mai putut atinge ținta de a forma un cabinet perfect egal din punctul de vedere al genului, având în fotografia de final 15 bărbați și 12 femei.

Colegiul Comisarilor are trei vicepreședinți executivi, negociați de principalele forțe politice din Parlament: unul pentru socialiști, Frans Timmermans, unul pentru Renew Europe, Margrete Vestager, și unul pentru populari, Valdis Dombrovskis.

România a obținut portofoliul transporturilor pentru liberala Adina Vălean, după binecunoscuta saga în care PSD nu a reușit să trimită la Bruxelles un nume acceptabil.

Comisia Europeană își va începe mandatul la data de 1 decembrie. Un mandat care se anunță dificil, în condițiile în care configurația politică a parlamentului a obligat-o pe Ursula von der Leyen să își asume obiective atât pe placul socialiștilor, dar și verzilor sau centriștilor, multe din ele greu sau imposibil de realizat, cum ar fi eliminarea completă a emisiilor de carbon din economia europeană.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: