7 decembrie 2021

Noua închidere (lockdown), extinsă și în luna iulie a lui 2021, ruinează țăranii din Malaezia

Malaezia
Distribuie pe rețelele tale sociale:
La începutul lunii iunie, guvernul malaezian a impus un nou blocaj pentru întreaga țară, care a avut un impact puternic asupra nivelului de trai al populației, cu precădere din mediul rural. Magazinele sunt închise și activitățile „neesențiale” s-au oprit, din nou, în toată țara.
Cultivatorii de legume, căpșuni și flori  se plâng de prăbușirea vânzărilor, de creșterea prețurilor și de dificultățile în găsirea lucrătorilor.
Cei care se ocupă de numeroasele plantații de ceai, la nord de Capitala, Kuala Lumpur, se plâng și ei de penurie.
Fermierii din regiune au fost puternic afectați de blocaje, care au creat o penurie severă de forță de muncă și continuă să țină turiștii departe.
„Lucrez de 40 de ani și această situație, cu politicile guvernamentale de blocare a țării, este cea mai gravă criză pe care am trăit-o vreodată”, spune Chai Kok Lim, președintele Organizației Cameron Highlands Vegetable Growers Organization.
Cazul plantației Cameron Bharat – care gestionează 240 de hectare de culturi de ceai – este emblematic pentru dificultățile din întreaga regiune.
Numărul de turiști care vizitează plantația este acum aproape nul din cauza închiderii frontierelor. Plantația a trebuit să închidă două magazine care în mod normal primesc vizitatori, ceea ce reprezintă un venit suplimentar semnificativ.
Managerul, Francis Xavier, spune că este și el lipsit de muncitori pentru aceste sarcini ingrate, care atrag puțini malaysieni. În mod normal, majoritatea forței de muncă provine din străinătate. Însă închiderea frontierelor împiedică acești lucrători să intre în Malaezia.
„Dacă nu avem suficienți lucrători, nu vom putea să ne menținem programul de producție și asta ne va afecta volumul de afaceri”, explică el.
Parveen Kumar Mohan cultivă crizanteme, o floare folosită de minoritatea indiană din Malaezia în festivaluri și ceremonii religioase. De asemenea, îi este greu să găsească de lucru. Și oricum, spune: „Nu pot vinde pentru că nu există cerere. Templele sunt închise și nu există turiști.
Chai Kok Lim este convins că în final populația țărănească va pierde. „Din cauza lipsei forței de muncă, producem mai puține legume și prețurile vor crește”, avertizează el, iar frustrarea se strânge și guvernul ar trebui sa știe că stă pe un butoi cu pulbere, prin aceste repetate închideri ale țării, spune el.
Ciprian Pop