Publicat: 26 Septembrie, 2013 - 16:23
Share

Președintele Băncii Mondiale Jim Yong Kim a anunțat o inițiativă importantă vizând ajutorarea celor mai mari 300 de orașe din statele în curs de dezvoltare prin asigurarea unui plan privind reducerea a emisiilor de carbon a acestora și obținerea de finanțare pentru sprijinirea acestei inițiative.

 

Acest plan ar îmbunătăți viața a peste 700 de milioane de locuitori ai acestor orașe și a mai multor miliarde, la nivel global, prin reducerea emisiilor de carbon.

Orașele aflată în rapidă creștere din statele în curs de dezvoltare se confruntă cu importante provocări, fiind nevoite să asigure servicii și infrastructură unei populații aflate în creștere și, în același timp, să rezolve problemele cauzate de schimbările climatice, asigurând sănătatea populației și, totodată, continuarea creșterii economice.

Conform unui studiu al Băncii mondiale, doar 20 la sută din cele mai mari 150 de orașe ale lumii au analizele de bază necesare scăderii emisiilor de carbon și, din cele 500 cele mai mari orașe din statele aflate în curs de dezvoltare, doar 4 la sută pot beneficia de credit de pe piețele financiare internaționale, și 20 la sută - de pe piețele locale, făcând ca accesul la finanțare să devină o adevărată provocare.

Pentru ajutorarea acestor orașe, Banca Mondială a anunțat lansarea Low-Carbon Livable Cities (LC2) Initiative, cu scopul de a oferi planning și finanțare pentru următorii patru ani celor mai mari 300 de orașe din țările în curs de dezvoltare.

Noua inițiativă va oferi instrumentele necesare și activitățile planificate conform nevoilor specifice și nivelului de progres în ceea ce privește dezvoltarea durabilă.