5 octombrie 2022

Noua structură academică UBB-EON-XR Center lansează în România formula comercială a VR Mind

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Varianta comercială a VR Mind, o aplicaţie pentru promovarea sănătăţii mintale, prevenţia şi tratarea diferitelor afecţiuni psihologice, dezvoltată de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) şi compania americană EON Reality, va fi lansată în România de noua structură academică UBB-EON-ER Centre.

VR Mind este o aplicaţie pentru PC şi pentru dispozitive de realitate virtuală (VR) dezvoltată de UBB şi EON Reality (https://eonreality.com/), pentru promovarea sănătăţii mintale, prevenţia problemelor de depresie şi anxietate, adesea ca modul adjuvant în tratamentul problemelor psihologice.

VR-Mind a fost dezvoltat în baza studiilor de ştiinţe cognitive clinice fundamentale şi aplicative care au arătat relevanţa distorsiunilor cognitive în apariţia sau menţinerea problemelor psihologice (în principal depresie şi anxietate), respectiv au demonstrat că procedurile de modificare a acestor distorsiuni (cognitive bias modification) ar putea reduce aceste probleme.

Astfel, VR-Mind a fost construit pentru a evalua şi modifica principalele tipuri de distorsiuni care au fost puse în evidenţă în literatura de specialitate ca fiind relevante pentru simptomele de depresie şi anxietate (dar şi pentru alte condiţii psihologice care vor fi detaliate în modulul de training): (1) distorsiunile atenţionale, (2) distorsiunile de interpretare şi (3) distorsiunile de memorie/mnezice.

Având în vedere avantajele pe care le aduce aplicaţia pentru atingerea scopurilor terapeutice şi interesul comunităţii de practicieni pentru acest produs, UBB şi EON au decis să îl facă disponibil pentru psihologii care doresc să-l includă în portofoliul de servicii oferit clienţilor sau în activităţi de cercetare-dezvoltare-inovare, ca un produs finalizat (cu programul de training) şi diseminat prin UBB-EON-XR-Center

(https://news.ubbcluj.ro/ubb-introduce-in-tara-standardul-educatiei-viitorului-infiintand-ubb-eon-xr-center/).

„VR Mind arată cum cercetările fundamentale gândite strategic şi realist generează aplicaţii inovative de anvergură. Spre exemplu, şi cercetările grupului de la UBB în domeniu – cu unele contribuţii incluse în Highly Cited Papers (cele mai citate 1% publicaţii internaţionale în domeniu) – au stabilit contextul realist şi nuanţat în care aceste dezvoltări din ştiinţele cognitive clinice ar putea avea consecinţe practice ‘cost-effective’. De la anunţul din 2020 privind disponibilitatea produsului VR Mind am primit o mulţime de solicitări. Condiţiile pandemiei au întârziat însă capacitatea noastră de a le satisface adecvat. Am folosit însă această perioadă pentru a-l integra cu un sistem mai eficient de training şi lucrăm în cadrul noii structuri UBB-EON-XR Center la integrarea şi diseminarea lui internaţională prin baza de produse/tehnologii EON Reality. În România VR Mind este acum disponibil pentru cercetări şi activităţi practice, cu livrare în termen scurt. UBB este unul din liderii naţionali în Computer science & Information technology, singurul din ţară membru în European Institute of Innovation and Technology – Digital (EIT Digital – https://news.ubbcluj.ro/ecosistemul-ubb-de-tehnologia-informatiei-se-integreaza-in-elita-europeana-a-domeniului-eit-digital/), iar acesta este doar un exemplu de produse inovative de anvergură internaţională în acest domeniu care vor fi dezvoltate şi diseminate de UBB în cadrul UBB-EON-XR Center şi în contextul EIT Digital”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Mai multe informaţii despre produsul VR Mind se pot găsi la Oficiul de Managament şi Transfer Tehnologic şi Cognitiv al UBB
(https://ttc.centre.ubbcluj.ro/2021/03/02/vr-mind/), iar produsul se poate comanda, pentru utilizare în limba română sau engleză, la produsubb@ubbcluj.ro.