27 octombrie 2021

Noul an academic 2021-2022 la Universitatea din București propune studenților atât cursuri online, offline, cât și în format hibrid

Universitate Bucuresti -foto wikimedia commons
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Rectorul Marian Preda: „Acum, în 2021, universitatea este și acasă, nu numai în sălile de curs sau la bibliotecă.”

Cele 19 facultăți ale Universității din București deschid începând de astăzi, 1 octombrie 2021, anul universitar 2020-2021.

Având o tradiție academică recunoscută atât național, cât și internațional, comunitatea Universității din București a primit în rândurile sale, în noul an universitar 2021-2022, aproximativ 13.000 de noi studenți, cei mai mulți – aproximativ 7.900 – fiind înmatriculați la una dintre cele 97 de specializări de licență. De asemenea, cele 215 programe masterale s-au regăsit printre preferințele a peste 4.600 de absolvenți de licență, care au optat pentru continuarea pregătirii academice la Universitatea din București. Nu în ultimul rând, aproximativ 355 de absolvenți ai programelor masterale au ales să studieze la una dintre cele 22 de școli doctorale ale Universității din București. Astfel, comunitatea academică a Universității din București numără astăzi peste 34.000 de studenți.

Pentru al doilea an consecutiv, UB este determinată să depășească dificultățile impuse de contextul pandemic și să rămână, astfel, o instituție academică în care formarea tinerelor generații, cercetarea și inovarea sunt în strânsă corelare cu bunele practici internaționale.

Potrivit deciziilor consiliilor facultăților UB, majoritatea facultăților au optat pentru varianta activităților academice derulate în format hibrid. Este cazul facultăților de Drept, Filosofie, Fizică, Geografie, Geologie și Geofizică, Istorie, Jurnalism și Științele Comunicării, Litere, Matematică și Informatică, Sociologie și Asistență Socială. În ceea ce privește facultățile de Limbi și Literaturi Străine, Litere, Psihologie și Științele Educației, Științe Politice, Teologie Baptistă și Teologie Romano-Catolică, Consiliile au decis organizarea în format online a activităților didactice. Nu în ultimul rând, Consiliul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a decis ca activitățile didactice să se desfășoare față în față pe parcursul anului universitar 2021-2022.

În același timp, facem precizarea că anumite programe, atât de licență, cât și de master, au optat pentru formule specifice, care îmbină tipurile de predare în funcție de nevoile proprii. Informații cu privire la modalitățile de desfășurare a activităților pentru fiecare dintre programele de licență și de master oferite de cele 19 facultăți ale UB pot fi consultate pe site-urile facultăților, disponibile aici.

Dat fiind contextul pandemic actual, și festivitățile de deschidere a noului an universitar au fost adaptate, fiind organizate atât offline, online, cât și în format mixt și transmise pe rețelele sociale.

Astfel, facultățile de Administrație și Afaceri, Biologie, Chimie, Filosofie, Jurnalism și Științele Comunicării, Sociologie și Asistență Socială, Științe Politice și Teologie Romano-Catolică au optat să îi întâmpine față în față pe studenți, în cadrul unor ceremonii organizate fie la Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” a Universității din București, fie în cadrul Campusului din Panduri, fie în amfiteatre, fie la Catedrala „Sf. Iosif” și la sediul facultății, cum este cazul Facultății de Teologie Romano-Catolică, sau la Biserica Sf. Ecaterina, în cazul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”.

Facultățile de Istorie și Limbi și Literaturi Străine organizează festivitățile de deschidere a noului an universitar 2021-2022 în format mixt, atât offline, la Palatul Universității din București, în grădina Casei Universitarilor sau la Casa de Cultură a studenților, cât și online, în funcție de specializări.

Pe de altă parte, facultățile de Drept, Fizică, Geografie, Geologie și Geofizică, Litere, Psihologie și Științele Educației, Teologie Baptistă vor marca deschiderea noului an academic în cadrul unor ceremonii desfășurate online.

Acum, în 2021, universitatea este și acasă, nu numai în sălile de curs sau la bibliotecă. Este oriunde se întâlnesc setea de cunoaștere a studenților cu dorința și devotamentul profesorilor de a forma noi generații și de a transmite cunoașterea mai departe prin intermediul acestora”, este mesajul transmis de rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda, către membrii comunității academice a UB.

(…) „Dacă anul trecut provocarea a fost să ne adaptăm rapid unei modalități cu totul noi de interacțiune profesor-student – exclusiv online – cred că anul acesta suntem chemați să reflectăm cum anume putem îmbunătăți calitatea predării online. Este evident că și după pandemie mediul academic va păstra forme de interacțiune virtuală. De aceea, am format un grup de experți care să analizeze evoluția metodelor de predare post-pandemie. Trebuie să ne adaptăm la societatea digitală și la nevoile noilor generații de studenți, să identificăm împreună metode inovative, adaptate mediului virtual, astfel încât învățarea, schimbul de idei, relația cu studenții să rămână vii, în ciuda distanței fizice, a interacțiunii virtuale.”, a menționat profesorul Marian Preda.

Cu o istorie de peste 150 de ani și un prestigiu confirmat constant, Universitatea din București este astăzi un spațiu academic dinamic și incluziv, centrat pe student și caracterizat prin creativitate, inovare și implicare civică.

Universitatea din București urează tuturor membrilor comunității academice mult succes în noul an universitar!