Publicat: 31 Ianuarie, 2013 - 08:43
Share

Cresc birurile pentru popor! De la 1 februarie, se schimbă Codul Fiscal care aduce impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor, noi taxe pentru companiile energetice şi impozitarea veniturilor din agricultură. Pe de altă parte, tot de la 1 februarie creşte nesemnificativ salariul minim de la 700 de lei la 750 de lei.

De la 1 iulie salariul minim va fi majorat de la 750 la 800 de lei. La cele 168,6 ore de lucru dintr-o lună, salariul minim este echivalent cu 4,7 lei pe oră, adică foarte puţin peste un euro. Reamintim că şi pensiile se indexează cu 4% începând cu luna ianuarie, ceea ce nu este suficient pentru că inflaţia a crescut între timp cu 5%. 
 
Agricultorii care obţin venituri din creşterea animalelor vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, conform Codului Fiscal.
 
Nu vor plăti impozit agricultorii care au cel mult 10 oi sau 10 capre, cei care au până la 3 vaci sau 6 porci, şi nici cei care au 100 de păsări sau 100 de familii de albine. Totodată, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maximum două hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului şi leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai sunt stabilite pentru pomi - 1,5 hectare, tutun, viţă-de-vie - un hectar şi legume cultivate în câmp şi spaţii protejate, flori şi plante ornamentale - jumătate de hectar
 

Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi va fi redus de la 100.000 de euro la 65.000 de euro, echivalent în lei. Toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013. A fost eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi, dar nu va mai fi opţională alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitării pe veniturile realizate.
 
Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră.
 
Guvernul va impune firmelor cu activităţi de extracţie/exploatare şi comercializare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale, o taxă specială de 0,5% aplicată la veniturile luate în calcul la stabilirea cifrei de afaceri. Taxa este valabilă pentru intervalul 1 februarie 2013 – 31 decembrie 2014.
 
Distribuţia de gaze şi curent electric. Guvernul va institui o taxă „pe monopolul natural“ din sectorul energiei electrice şi al gazului metan. Taxa va fi aplicabilă operatorilor de transport şi distribuţie şi va fi impusă începând cu luna februarie 2013 până la sfârşitul anului 2014.
 
Preţul gazelor naturale livrate companiilor alimentate în regim reglementat va creşte din februarie cu 5%, măsură asumată prin acordul cu FMI. „Preţul gazelor pentru consumatorii noncasnici alimentaţi în regim reglementat trebuia să crească la sfârşitul anului trecut cu 5%. Nu s-a făcut pentru că trebuia aprobată prin hotărâre de guvern, care însă nu s-a mai dat din cauza schimbării guvernului“, a declarat preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ.

Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, preţul la gaze trebuia să crească cu 5% de la 1 decembrie 2012. Următoarele etape de creştere pentru 2012 sunt 1 aprilie (cu 5%), 1 iulie (5%) şi 1 octombrie (3%). Pentru consumatorii casnici, calendarul prevede ca la 1 iulie preţul să crească cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.
 
„Un obiectiv pentru acest an, poate mai important decât oricare altul, este de a clarifica legislaţia. De opt ani, din 2004, Codul Fiscal s-a modificat de zeci, sute de ori. A încerca să găsim acum ceva în Codul Fiscal reprezintă o muncă titanică. Ne dorim ca în acest an să facem ordine şi să punem cap la cap toate documentele din Cod cu normele, cu ordinele conexe, cu Codul de Procedură Fiscală astfel încât să le avem pe toate legate şi corelate. Sunt foarte multe prevederi care au scăpat în timp la modificările succesive de a fi legate de alte domenii“, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.