31 ianuarie 2023

Noul guvern israelian nu va da arme Ucrainei – mass-media

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Experții cred că noul guvern israelian va continua să se echilibreze.
Noul guvern de extremă dreapta al Israelului va continua „să echilibreze relația cu Ucraina și Rusia”.

El nu vrea să supere SUA și Federația Rusă, scrie Politico.

„Pe de o parte, Iranul oferă Rusiei drone, dar, în același timp, Rusia a permis Israelului să se confrunte cu Iranul și Hezbollah în Siria”, a declarat Raffaela del Sarto , profesor la Școala de Studii Internaționale Avansate a Universității Johns Hopkins.

Se presupune că acest aranjament ar fi în pericol dacă Israelul ar ajuta Ucraina în războiul împotriva Rusiei.

„Cupola de Fier va fi un ajutor militar, chiar dacă este o armă defensivă, iar Israelul nu vrea să supere Rusia”, a spus sursa citată.

O astfel de inacțiune rămâne o decizie incomodă pentru Ierusalim. Mai ales că Iranul și-a predat dronele Rusiei.

„Când dronele iraniene au început să apară în Ucraina, a devenit destul de deranjant”, a declarat Nicole Ford , profesor de științe politice și studii internaționale la Universitatea din Tampa .

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan , și secretarul de stat Anthony Blinken , vor discuta despre problemele legate de Iran cu oficialii israelieni în timpul viitoarelor lor călătorii la Ierusalim. Dar, nu este clar dacă vor încerca să convingă noul guvern să sporească sprijinul pentru Ucraina.

Experții cred că Israelul ar sprijini mai mult Ucraina dacă Washingtonul ar înceta să critice abuzurile israeliene împotriva palestinienilor. Dar, administrația Biden s-a angajat să expună încălcările drepturilor omului de către israelieni.

Noul guvern israelian vrea să vorbească mai puțin despre Ucraina. În timpul primului discurs, ministrul de externe, Eli Cohen a spus acest lucru , relatează The Times of Israel.

Statele Unite discută cu autoritățile israeliene posibilitățile de a opri scurgerea de arme din Iran. Vorbim despre dronele kamikaze, pe care Federația Rusă le folosește împotriva populației civile din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price , la briefing.

Ciprian Pop