Publicat: 2 Iulie, 2019 - 19:32
Share
Corespondență din Strasbourg de la Carmen Dinu

Deputați europeni reprezentând 190 de partide politice din cele 28 de state membre, cu 61% eurodeputați noi, din care 60% bărbați și 40% femei și-a început marți activitatea la Strasbourg, sub conducerea președintelui în exercițiu Antonio Tajani.  

Noul Președinte al Parlamentului European va fi ales mâine dimineață la ora 9.00 (10.00 ora României), cu condiția ca liderii europeni să fi ajuns la o înțelegere privind persoanele care urmează să ocupe cele patru posturi de răspundere la nivel european.

Candidaturile pentru această funcție trebuie depuse de către grupurile politice sau de către 1/20 dintre membri până marți la ora 22.00. Au fost desemnați opt supraveghetori ai procesului de votare, aleși prin tragere la sorți.

Cel mai tânăr eurodeputat este Kira Marie Peter-Hansen din Danemarca (21 anui), iar cel mai în vârstă este Silvio Berlusconi din Italia (82 ani).

Noul Parlament este alcătuit din șapte grupuri parlamentare, cu unul mai puțin decât în legislatura anterioară. Toți eurodeputații care nu s-au alăturat unui grup politic fac parte din categoria „neafiliați”, însă se pot hotărî în orice moment să adere la un grup sau să formeze un grup nou. Începând cu 2009, Regulamentul de procedură prevede ca dintr-un grup politic să facă parte minim 25 de eurodeputați din cel puțin șapte state membre.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: