29 septembrie 2022

Noutate la Muzeul ASTRA – Platforma Educaţională Etno Tehno Parc

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, a inaugurat Platforma Educaţională Etno Tehno Parc. Este vorba despre o zonă dedicată activităţilor educaţionale în aer liber, pentru care s-a intervenit peisagistic pe o suprafaţă de cca 2000 mp.

Construcţiile propuse de o echipă de arhitecţi şi peisagişti, conexiunile dintre ele şi accesibilizarea din diferite puncte din proximitate au costat cca 880.000 lei şi sunt formate dintr-un turn inspirat de moara de vânt de la Bestepe, jud Tulcea, un pavilion multifuncţional şi un pavilion de machete. O şură cu două grajduri şi un şopru, alături de un amfiteatru completează infrastructura platformei. Pasarela realizată între construcţiile multifuncţionale, podeţul de acces şi amfiteatrul au costat 600.000 lei.

Fondurile au fost asigurate de Consiliul Judeţean Sibiu la capitolul cheltuieli de dezvoltare.

„Aici vin şi revin oameni de la sute de kilometri distanţă, fapt care confirmă aprecierea vizitatorilor pentru acest muzeu. Aducem astăzi la cunoştinţă tuturor sibienilor şi nu numai că există acum un astfel de spaţiu, o platformă educaţională cum este Etno Tehno Parc, iar acum cât mai mulţi copii şi părinţi se pot bucura de el. Faptul că în Muzeul ASTRA a fost generat un astfel de proiect se înscrie în viziunea pe care Consiliul Judeţean o are în ceea ce priveşte cultura şi educaţia. Investiţia în cultură înseamnă o investiţie în educaţie. Am ales să implicăm cât mai mult tinerii şi copiii în activităţile instituţiilor culturale. Înţelegem cât de important este ca bazele care se pun în educaţia tinerilor să fie cele mai bune. Muzeul ASTRA vine astfel cu o completare a educaţiei pe care tinerii o primesc pe băncile şcolii. Mai mult, aici copiii învaţă să aprecieze mai mult valorile autentice din România.”, a declarat Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

„Începând cu anul 2017 au fost demarate o serie de lucrări menite să dezvolte o nouă ofertă de vizitare şi de proiecte cultural-educaţionale într-o zonă din afara circuitului expoziţional. Accentul s-a pus pe spaţiul aferent intrării dinspre grădina zoologică unde existau o şcoală şi două pavilioane care nu mai satisfăceau densitatea proiectelor educaţionale. Noua platformă educaţională Etno Tehno Parc va deservi şi altor activităţi, cum ar fi conferinţe, simpozioane, teambuildinguri (chiar şi Family Days_corporate), dar şi întâlniri de afaceri. Vă putem spune că deja avem solicitări pentru astfel de evenimente.”, a declarat Ioana Dan, şef serviciu Educaţie Muzeală Interpretare Patrimoniu Muzeul ASTRA.

„Este un loc unic de popas, unde vor fi montate diferite instalaţii de joacă. O să facem şi o nouă punte înspre partea din spate a lacului, pentru activităţi de pescuit. Platforma Educaţională Etno Tehno Parc a început să genereze şi efecte economice şi ne interesează să continue acest lucru. Noi, ca instituţie de cultură, trebuie să fim sustenabili şi profitabili, nu să fim o povară.”, a declarat Ciprian Anghel Ştefan, Manager General Muzeul ASTRA.

În anul 2021, 14.000 de copii au participat în programele educaţionale pregătite de Muzeul ASTRA, în timp ce din luna iunie 2022 până în prezent peste 4000 de copii au beneficiat de toate activităţile din programul Şcoala în satul tradiţional, derulat chiar în Platforma Educaţională Etno Tehno Parc.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt Muzeul ASTRA

Sursa foto Muzeul ASTRA