Publicat: 28 Octombrie, 2015 - 09:21
Share

Institutul Balassi — Institutul Maghiar din București organizează lunar, din aprilie 2014, prelegeri despre istoria Transilvaniei de la 1848 până în prezent. Cu aceste evenimente Institutul își propune să consolideze o nouă etapă a dialogului științific între istoriografia maghiară și română. Prelegerea din luna octombrie va avea loc miercuri, 28 octombrie 2015, ora 19,00, la Institutul Balassi — Institutul Maghiar din București (str. Gina Patrichi nr. 8).

Istoricul NOVAK Csaba Zoltan ne va vorbi despre Politica minorităților din regimul ceaușist, anii 70-80.

După instaurarea lui Ceaușescu politica minorităților practicată de partid s-a schimbat în mod esențial. În urma liberalizării și deschiderii relative, s-au ivit noi posibilități de integrare pentru elita politică și intelectuală maghiară din România. Odată cu agravarea crizei economice și politice, din a doua jumătate a anilor 70 s-a schimbat politica. Instituțiile minorităților au rămas fără conținut, iar maghiarimea din România a fost exclusă din viața politică.

Comunicare în limba română.

Ciclul de prelegeri se realizează cu sprijinul Bethlen Gabor Alap, în parteneriat cu Fundația pentru Viața Civică a Elevilor (Diakkozeletert Alapitvany).

Kosa Andras Laszlo

director