Publicat: 10 Februarie, 2012 - 00:10
Share

Se dovedeşte, încăodată, că oamenii se împart în oameni buni, oameni răi şi şoferi. Ultimii au ceva special în alcătuirea lor. Fie sunt trufaşi, parte din ei şi, pentru nimic în lume, nu ar accepta că stilul lor de a şofa are o componentă care se numeşte agresivitate dublată de ignoranţă şi prostie, fie sunt distraţi peste ceea ce ar trebui să fie limită a bunului simţ şi astfel se apropie cu paşi siguri de momentul nefast al transformării riscului în afpt violent de viaţă cunoscut sub denumirea de accident de circulaţie.


Ambele categorii , adică trufaşii şi distraţii, alcătuiesc eşantionul de pericol al oricărei şosele , străzi sau drum din ţară sau de aiurea. “Mie nu mi se poate întâmpla” gândesc sau zic ,unii, “eu dacă beau conduc mai atent” susţin alţii, “ eu nu obosesc niciodată la volan” susţin cu înverşunare alţii. Probele contrarii celor afirmate mai sus se regăsesc zilnic sub forma evenimentelor rutiere consumate pe arterele rutiere din România. Mai zilele trecute un tânăr de 30 de ani despre care tatăl său afirma printre hohotele de plâns că  “ avea experienţa şofatului ,nu-mi pot imagina ce i s-a putut întâmpla” era , alături de alte cinci corpuri neânsufleţite ,obiect de cercetare criminalistică a celor de la Poliţie. Adormise la volan şi cu peste 130 de kilometri la oră percutase montantul de oţel al unui pod.

Maşina în care se mai aflaseră încă cinci persoane, se făcuse praf ca şi ocupanţii. Aşadar şase morţi în judeţul Vaslui în contextul unui accidnt rutier. La Sibiu un alt conducător de autoturism ,om de peste 55 de ani intră cu viteză neadecvată în giraţia de la ieşirea din muncipiu ,abordează bordura ,planează câţiva metri în aer apoi se izbeşte violent de un stâlp de beton. Atât cel de la volan cât şi însoţitoarea acestuia mor pe loc. Pretutindeni în ţară ,cu precădere în judeţele afectate de viscol, polei, ninsori abundente , se consumă scene demne de un film horror. Cei de la Poliţia Rutieră ,confrimându-se dispoziţiilor primite , închid accesul pe anumite drumuri şi direcţii de deplasare.

 

Există riscul troienirii drumurilor şi prinderii în capcana frigului mortal , a foarte multor autovehicule, atât mari cât şi mici. Profesioniştii, deşi marcaţi de oboseală şi efortul prelungit , sunt totuşi mai înţelegători. Cei revoltaţi, gata de scandal şi cuvinte grele sunt unii dintre şoferii amatori care vor cu tot dinadinsul a li se permite continuarea drumului , ei asumându-şi riscul acestui demers de-a dreptul nebunesc. Au venit , pe un astfel de timp absolut incert, de la sute de kilometri,zic unii dintre ei,  şi vor să ajungă, mort,copt, la cabana  Baba Runca dintre munţi. Ilogicul, dementul, cretinul, nu admite evidenţa, posibilitatea de a deveni, el şi copii săi, victime ale gerului, poleiului, viscolului. El ştie una şi bună , am plecat să ajung ,trebuie să ajung.

Acum se apropie ora de plecare ,de la munte spre şes. Cozile sunt insuportabile ,viteza este de melc iar nervii sunt praştie. Dacă un reporter ,îngheţat şi el săracul la minte, pune o întrebare fără sens “ de ce mergeţi aşa de încet?” imediat şoferul de weekend se dezlănţuie “ păi nu s-a făcut nimic, poliţia mai rău încurcă, cei de la drumuri nu au dat cu sare, drumarii nu au îndepărtat zăpada , aşa că cei 20 sau 30 ori 40 de km i-am făcut în 3 ori 4 ore , bătaie de joc!” Ce vorbeşti logofete !? Da ce vei fi vrut să ţi se pună antemergător şi să te deplasezi cu suta ori doua sute de kilometri la oră? Să zbori, să planezi,pe deasupra tuturora? Să depăşeşti tot ce întâlneşti , toţi şi toate să se dea la o parte pentru a trece, val vârtej, măria sa piul de idiot? Păi nu vezi că şoseaua este plină ochi? Unde doreşti să te repezi? Cine săte scoată din strânsoarea miilor de maşini? Nu şti individ mititel postovan şi cu bune-n cap că orice suprafaţăplată are o anume putere de preluare a unor sarcini mobile ?

Portanţa străzii,şoselei, depinde de numărul şi lăţimea benzilor pe sens şi în momentul în care capacitatea de preluare este atinsă orice eroare de pilotaj,bunăoară oprirea maşinii tale pentru a te săruta cu fata iubită ori a-ţi lua la revedere, ori să-ţi cumperi ceva etc, aceste dezagremente rutiere sunt ,imediat, resimţite de toată coloana. A fost bine când te-ai dus , este rău acum la retur? De ce nu ai plecat mai devreme ,de ce nu foloseşti o rută mai puţin solicitată ? Am văzut un om ,aparent serios, care era foc şi pară pe toţi poliţiştii de la circulaţie din Buşteni deoarece domnia sa nu se putea deplasa cu viteză sporită spre a ajunge cu juniorii la pârtia de schi. Individul ,tot o grimasă, tuna şi fulgera acuzând “incompetena poliţiei”

Că ce soluţie ar fi oferit domnia sa idiotul isterizat spre a grăbi deplasarea coloanei de mii de vehicule , aceasta nu a mai fost zisă. Până una alta se cuvine a reţine că pentru restul zilelor cu viscol şi polei, viteza de deplasarea a tuturor vehiculelor  se cere a fi menţinuă în limitele bunului simţ şi a prudenţei. Dacă nu veţi depăşi 15,cel mult 20 de kilometri la oră nu veţi fi nicicum autori ai unui accident grav sau foarte grav!


A se reţine această recomandare desprinsă din analiza accidentologică  unor şoferi cu experienţă în materie. Ei au şofat ,mereu ,prudent, şi au ajuns cu bine la liman! Alţii, din păcate, nu!