5 octombrie 2022

”Nu ne lăsa printre extremiști”

studenti afgani spre moscova
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Afganii care au absolvit universitățile militare din Rusia au trimis o scrisoare deschisă lui Putin

Un grup de absolvenți afgani de la universitățile militare rusești au trimis o scrisoare deschisă autorităților ruse. Peste 150 de persoane care se află acum în Afganistan cer să fie scoase de acolo, susținând că altfel le așteaptă o moarte sigură.

O agenție uzbeka de știri, Ferghana, a contactat pe unul dintre autorii scrisorii pentru a clarifica unele detalii, de exemplu, faptul că nu conține o singură semnătură. Interlocutorul a confirmat autenticitatea mesajului, dar a cerut, totuși, să-l publice așa cum este – anonim, astfel încât autorii săi să nu aibă probleme.

„Suntem foarte mulți. Dar, dacă va întrebați de ce nu ne scriem numele real … este fiindcă ne temem ”, a spus el, permițând să se indice adresa de e-mail: n.farkhari55225@gmail.com pentru feedback .

Afganii menționați în scrisoare au intrat în universitățile rusești pe bază de contract. După școală, au trecut examenul în patria lor și au fost selectați pentru a studia în Rusia prin Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne.
Dintre instituțiile de învățământ din care au absolvit autorii scrisorii, interlocutorul agenției „Fergana” a numit: Școala superioară de comandă, Academia militară de logistică numită după AV Khrulev (din Sankt Petersburg), Academia medicală militară din Sankt Petersburg S. M Kirov, Institutul de Drept de la Kazan al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, universități militare din Ufa și Blagoveshchensk (Școala de comandă a armelor combinate din Orientul Îndepărtat).

După finalizarea studiilor, toți absolvenții, după ce au primit specialitățile de ingineri, medici, avocați, mecanici și electricieni, s-au întors în Afganistan. Mulți dintre ei, înainte de preluarea puterii de către talibani, au lucrat în Ministerul Apărării și in Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Islamice.

La întrebarea dacă acești oameni s-au adresat diplomaților ruși pentru ajutor, interlocutorul agenției Fergana a răspuns afirmativ.

„Mai multe persoane au contactat recent Ambasada Rusiei la Kabul, li s-a dat pur și simplu o adresă de e-mail, spunând că, dacă au întrebări, pot scrie acolo. Dar acest lucru se datorează în principal situației care s-a dezvoltat în acest moment în țara noastră. [Ambasada] este închisă, nimeni nu este acceptat ”
– a spus el, adăugând că după aceea s-a decis să se caute direct ajutorul autorităților ruse.

Mai jos vă prezentăm textul scrisorii deschise fără modificări.

* * *

„ Suntem un grup de specialiști militari (ingineri, avocați, medici, electricieni) și ofițeri de poliție, în număr de peste 150 de persoane. Cu mândrie și bucurie, ne-am finalizat studiile în Rusia – o țară prietenoasă și frățească. Suntem recunoscători ministerelor Federației Ruse pentru cooperare și asistență în dezvoltarea popoarelor țării noastre multinaționale.

În primul rând, este demn de remarcat faptul că evenimentele recente au schimbat complet situația de securitate, culturală și socială din Afganistan. Venirea la putere a mișcării talibane este o schimbare calitativă și fundamentală în sfera politică, militară și culturală din țara noastră.

Talibanii caută să mențină oamenii ignoranți și consideră că oamenii educați nu sunt de încredere, în special cei care s-au instruit în străinătate, în special cei care au funcții in armata și poliția țării. În rândul membrilor acestui grup terorist se crede că toți cei care au studiat în Rusia și țările CSI sunt comuniști, atei și dușmani ai Islamului, dușmani ai musulmanilor și, prin urmare, trebuie să fie distruși.

Talibanii nu sunt înclinați să respecte angajamentele sau acordurile, nu pot fi de încredere. Noi, locuitorii Afganistanului, am primit aceste cunoștințe cu prețul sângelui multor mii de compatrioți. Toate declarațiile liberale ale aripii politice talibane sunt încălcate chiar acum. Militanții au început deja să caute, să aresteze și să omoare absolvenți militari. Sarcina acestor extremiști islamici este de a ucide pe toți cei care reprezintă o amenințare la adresa puterii lor, ceea ce pune în pericol viața membrilor familiilor noastre. Când militanții nu reușesc să găsească persoana potrivită, pofta de sânge îi împinge să-i bată și să-i omoare rudele. Toate acestea s-au întâmplat înainte, dar acum călăii au la dispoziție dosare personale, baze de date – toate informațiile interne ale agențiilor de securitate ale regimului Republicii Islamice.

În acest sens, cerem ajutor!

Îi cerem lui Vladimir Vladimirovici Putin, Consiliului Federației, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Științei și Învățământului Superior, Partidului Comunist, precum și tuturor celor care nu sunt indiferenți în guvernul Federației Ruse și în societatea civilă să iasă în apărarea noastră. Ne așteptăm ca Rusia și alte țări ale lumii să ia împreună măsuri practice umanitare pentru a salva viețile absolvenților militari ai universităților rusești. Devenim primele victime ale acestei crize dificile din Afganistan. Vina personalului armatei naționale și a poliției… se presupune că am servit de partea autorității legitime recunoscute de comunitatea mondială și, de asemenea, că suntem cumva legați de Rusia. Talibanii salută reprezentanții Ministerului de Externe rus cu o mână, cu cealaltă ne ucid! Acum cerem ajutor Rusiei, care a recunoscut guvernul anterior și ne-a educat conform standardelor rusești. Potrivit talibanilor, absolvenții sunt comuniști, pro-ruși, falsi afgani. Dacă lumea rusă există, atunci noi facem parte din ea.

Suntem cadre valoroase, competente în sfera civilă, unii au absolvit cu onoruri și au primit medalii. Fiecare dintre noi a lucrat în specialitatea noastră timp de 2-4 ani. Dar acum, din cauza situației actuale din țară, suntem obligați să ne părăsim patria! Am dori să rămânem în Afganistan și să servim pentru dezvoltarea acestuia, dar dacă suntem uciși, nu vom avea niciodată o astfel de oportunitate. Suntem extrem de motivați. Cei mai mulți dintre noi intenționează să studieze în Federația Rusă la un program de masterat. Unii dintre noi au primit deja dosarul de studiu.

Pentru a ne salva pe noi și viața membrilor familiei noastre, Rusia va trebui să ia măsurile necesare și practice pentru a ne muta din Afganistan, care se află în mijlocul unei crize periculoase. Țările occidentale au făcut deja eforturi pentru a exfiltra afgani – absolvenți ai universităților lor.

Ar trebui să se recunoască faptul că aici, în Afganistan, mișcarea talibanilor neagă orice libertate umană populației și încalcă normele umanitare și convențiile internaționale, comite crime de război, în ciuda preocupărilor repetate ale ONU și ale altor organizații respectate. Rusia, în calitate de fondator al Pacturilor privind drepturile civile și politice din lume, nu ar trebui să rămână pe margine, în tăcere. Nu am studiat doar în specialitatea noastră din țara dvs., am aflat despre libertatea conștiinței, despre drepturile omului, despre protecția lor – aceasta este vina noastră! O astfel de cunoaștere reprezintă o amenințare pentru regimul canibal al talibanilor. Domnule Președinte Putin: nu ne lasa printre extremiști care vor sa ne distrugă pe toți !!!

Cu sinceritate,

Absolvenți militari afgani ”.

***

Este curios că Partidul Comunist al Federației Ruse este listat printre destinatarii mesajului. Când a fost întrebat de un corespondent Ferghana cum și de ce a ajuns acolo, interlocutorul nostru a explicat că acest lucru s-a întâmplat la inițiativa rudelor mai multor absolvenți care, chiar sub regimul lui Mohammad Najibullah, împărtășeau părerile comuniste.

Au cerut să indice în scrisoare Partidul Comunist al Federației Ruse în speranța că îi va ajuta.
ℹ️ Studenții afgani ai universităților rusești 👉 caută, de asemenea, o modalitate de a scăpa din ghearele talibanilor. Cu o zi înainte, chiar 👉 au înregistrat un mesaj video către Vladimir Putin. Aproape imediat, Ambasada Rusiei la Kabul a postat un mesaj pe Twitter cu privire la studenții afgani:

Cerere pentru studenții afgani înscriși în universitățile din Rusia care doresc să meargă în Rusia pentru a apela de urgență următoarele numere:
+9320 250 0177
+9320 250 0013
+ 93-798-023-793 # Rusia # Afganistan # Kabul # Elevii #Russia #Afghanistan #Kabul #Students pic.twitter.com/wjMRkFQGUP
Pop Ciprian
Foto:NewsNow.ro