26 octombrie 2021

Nu se va prescrie răspunderea penală a agresorilor în cazul infracţiunilor de sclavie, trafic de persoane, agresiune sexuală, tortură asupra minorilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Camera Deputaţilor a adoptat, joi, un proiect de lege de modificare a Codului penal potrivit căruia nu se va prescrie răspunderea penală a agresorilor în cazul infracţiunilor de sclavie, trafic de persoane, agresiune sexuală, tortură asupra minorilor. De asemenea, proiectul prevede mărirea pedepselor în cazul nedenunţării infracţiunilor.

S-au înregistrat 293 de voturi „pentru”.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Codului penal, în sensul stabilirii caracterului imprescriptibil al răspunderii penale pentru anumite infracţiuni de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile prevăzute la art. 209, 210, 211 şi 213, pentru infracţiunile de agresiune sexuală de la art. 219, tortura de la art. 282. De asemenea, se majorează pedeapsa pentru infracţiunea de nedenunţare şi se incriminează nedenunţarea infracţiunilor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile sau a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale săvârşite faţă de un minor sau care au avut ca urmare moartea unui minor.

„Prescripţia nu înlătură răspunderea penală în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 209 – 211, art. 213, art.218 – 220 şi art. 282”, prevede proiectul adoptat.

În cazul altor infracţiuni de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile şi al infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale săvârşite faţă de un minor „termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major”. „Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului”, au stabilit deputaţii.

Camera Deputaţilor este for decizional.