Publicat: 8 August, 2012 - 08:17
Share

Viteza de reacţie a Procuraturii la indicaţiile lui Băsescu, în cazul chestorului Manoloiu, confirmă starea de agitaţie existentă în Parchete. Preşedintele suspendat a târât inadmisibil o instituţie a statului în jocul politic al referendumului.

Declicul s-a produs joia trecută, când Curtea Constituţională a decis amânarea cu trei săptămâni a verdictului. Imediat după anunţul CCR, Codruţa Kovesi a dat alarma în sistem. În aceeaşi zi, i-a prelungit mandatul lui Daniel Morar, iar seara, i-a dat dispoziţie adjunctului său, Marius Iacob, să confişte listele de votanţi, aflate la Autoritatea Electorală Permanentă.

Parchetul s-a imixtionat într-un proces electoral care nu este nici acum încheiat, comiţând un act politic, considerat abuziv şi ilegal. Acum, procurorii deţin baza de date a celor 7,2 milioane de votanţi împotriva lui Băsescu, având la dispoziţie domiciliul şi CNP-ul fiecăruia. De aici încolo, totul este posibil. Nu ştiu dacă e bine, domnu’ procuror!

A doua zi, vineri, Băsescu a indicat primii doi vinovaţi – ministrul Rus şi chestorul Manoloiu, prescriind procurorilor să nu se obosească prea mult şi să le aplice direct reţeta dosarului Adrian Năstase. „Ioan Rus şi chestorul trebuia să ştie un lucru. Au văzut cazul Adrian Năstase, când cel care a dat dispoziţia şi a fost beneficiar, omul politic, a primit doar doi ani de închisoare, pe când funcţionarii care au executat fapta ilegală au primit 5, 6, 7 ani. Deci, eu cred că domnul chestor nu a învăţat nimic din cazul Năstase“, afirma, vineri, Traian Băsescu. „Nu ştiu dacă-i bine, domnu’ chestor!... Mă tem că eu v-am făcut chestor... Nu ştiu dacă-i bine, domnu’ chestor!“, ameninţa Băsescu, în acelaşi context. Şi ameninţările s-au împlinit. În prima zi de lucru care a urmat, luni dimineaţa, Rus a scăpat cu demisia, dar chestorul a şi fost înhăţat de Parchet, direct în calitate de învinuit.

Nu ştiu dacă e bine, domnu’ procuror! Băsescu „a făcut“, numai între 2005 şi 2009, peste 3.000 de procurori şi judecători. Mă tem că Băsescu v-a făcut procuror, domnu’ procuror, dar nu ştiu dacă e bine să vă grăbiţi în halul ăsta! Prea e cusută cu aţă de odgon.

Chiar dacă aţi dorit doar să faceţi o formalitate, să faceţi pe plac „suspendatului“ şi, apoi, să închideţi dosarul, imaginea de anchetă penală la telecomandă este prea evidentă. Mai subtil, ce dracu’, dom’ procuror!

Deveniţi suspect de obedient faţă de Băsescu şi vă faceţi singur deservicii. Dar faceţi deservicii şi ţării, şi „suspendatului“, la un loc. Acesta ar fi acuzat pe nedrept că subordona Justiţia, despre care el spune că e independentă. Păi, cum să mai credem asta, din moment ce justiţia reacţionează aşa de prompt la comenzile lui?!

Apoi, din asemenea situaţii pot rezulta concluzii grave despre statul de drept din România, pe care, până la urmă, comunitatea internaţională nu le va putea ignora. Şi nu ştiu dacă e bine, domnu’ procuror!

Iar dacă veţi considera că acel chestor chiar este duşman al poporului, nu ştiu dacă e bine, domnu’ procuror! Că viaţa e lungă şi cei 7,2 milioane de români – poate şi mai mulţi – vor reuşi, până la urmă, să readucă legea şi dreptatea în societatea românească.

Interesant este, domnu’ procuror, că, aflat chiar în puşcărie, Adrian Năstase se bucură, şi acum, de mai multă încredere decât Băsescu. Într-un sondaj din luna iulie, Năstase are 16,2 la sută încredere, iar Băsescu 15,5 la sută. „Suspendatul“ este deja blamat de majoritatea românilor pentru verdictul dat în procesul lui Adrian Năstase. El este perceput ca fiind şi autorul moral al gestului disperat făcut de fostul premier. Pe mâinile lui Băsescu se află sângele acestuia, oricât ar zice „suspendatul“ că nu e adevărat.

Nu ştiu dacă e bine, domnu’ procuror, pentru democraţie, când un puşcăriaş politic se bucură de mai multă încredere decât coautorul moral al trimiterii lui după gratii.

Format: