28 noiembrie 2021

Nu va mai bateți joc de răbdarea minerilor si energeticienilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Tensiunea socială în Complexele Energetice Oltenia și Hunedoara este din ce în ce mai mare.

La”adăpostul” crizei politice, politicienii din PNL și PSD evită un dialog adevărat cu federațiile sindicale și luarea deciziilor care se impun pentru ca soluțiile legale cerute de acestea  să fie onorate.

În această săptămână continuă protestele la Târgu-Jiu și nu numai față de neaplicarea legii 197/2021, proteste organizate de Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate Univers, Federația Națională Mine Energie, Federația Energetica și Federația Sindicatelor Libere și Independente Petrol Energie.

Reducerea vârstei de pensionare la 52 de ani, dacă există o condiție de vechime în domeniu de 25 de ani, este un drept legitim si legal al lucratorilor minieri si energeticieni din CEO si CEH. Din păcate acest drept este calcat în picioare de peste 100 de zile de la  momentul promulgării legii de către șeful statului.

Tergiversările repetate ale aplicării legii, la care se adaugă condițiile tot mai grele de muncă din carierele de cărbune, vor genera proteste tot mai vocale cu efecte greu de anticipat.

Moartea unui muncitor, săptămâna trecută, la Cariera Roșia, ca urmare a condițiilor viciate privind securitatea muncii, a stârnit un val de revoltă printre mineri. Ei reclamă lipsa investitiilor în utilaje noi sau în repararea celor existente, precum și deficiențe majore în alimentarea cu carburant a utilajelor. Mai mult, exista numeroase semnale, potrivit declaratiilor liderilor sindicali, care indică practici ilegale, atât in privința alimentarii cu carburant, cât și în cea a reparării unor mașini personale ori de serviciu ale unor conducători din CEO, în dauna utilajelor pe care lucrează muncitorii.

Am solicitat autorităților în drept din Gorj să ancheteze aceste aspecte și să fie prezentat un raport care să ajute la evitarea lor  pe viitor.

De asemenea, atrag din nou atenția Ministerului Muncii să nu mai ignore cererile repetate ale sindicatelor din CEO și CEH pentru ca legea 197/2021 să fie pusă imediat și în integralitatea ei în aplicare. Nu este nevoie în niciun caz de escaladarea nemulțumirilor lucrătorilor din complexele energetice.

Cine va răspunde dacă revolta mocnita a minerilor și energeticienilor va izbucni?!

 

Deputat USR PLUS

Radu Miruță