7 iulie 2022

Nuclear Energy Agency din cadrul OECD, prezentă la Bucureşti, la UPB

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„România poate răspunde la numeroase provocări în domeniul energiei nucleare”

Rectorul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu s-a întâlnit joi, 5 mai 2022, cu delegaţia Nuclear Energy Agency (NEA) din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), condusă de Directorul General William D. Magwood al IV-lea.

Reuniunea a avut loc în campusul UPB şi a inclus reprezentanţi ai Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive, Societatea Naţională Nuclearelectrica, RATEN (Regia Autonomă Tehnologii pentru Energie Nucleară), Institutul Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, reprezentanţi ai Forumului Atomic Român, dar şi alţi invitaţi din mediul academic şi profesional al domeniului energiei atomice.

Principalele subiecte discutate au privit provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană în domeniul producţiei şi distribuţiei de energie, oportunităţile energiei nucleare, modul în care aceasta poate desăvârşi Pactul Ecologic European, dar şi avantajele României şi ale regiunii din care face parte pentru producţia de energie nucleară.

Discuţiile din cadrul reuniunii s-au axat pe noile modele de reactoare şi impactul pe care acestea îl pot avea asupra dezvoltării reţelei de producere şi transport a energiei, dar şi asupra importanţei pregătirii angajaţilor din domeniu – domeniu în care Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti ocupă un loc important la nivel naţional şi regional.

„În cadrul întâlnirii cu domnul William D. Magwood am reiterat importanţa strategică pe care o are domeniul energiei în plan global şi am discutat concret despre modul în care putem explora posibilitatea unei tranziţii în acest vast domeniu. Într-un astfel de demers, resursa umană din domeniu este esenţială, iar Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti poate forma experţi de calitate care să facă această schimbare posibilă. Ne aflăm în pragul unei provocări în domeniul energetic, dar sunt convins că dacă vom continua colaborarea ca până acum, vom veni cu soluţii în timp util. România poate răspunde la numeroase provocări în domeniul energiei nucleare în regiune, iar comunitatea noastră doreşte să aibă o contribuţie importantă în acest domeniu” a declarat Mihnea Costoiu, Rectorul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti.

La rândul său, Directorul General al NEA – OCDE a confirmat disponibilitatea de a oferi sprijin României în domeniul producţiei energiei nucleare, dar şi Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti în formarea de profesionişti în domeniul acestui tip de energie.

Nuclear Energy Agency (NEA) este o agenţie guvernamentală din cadrul OCDE care facilitează cooperarea între ţări cu tehnologii şi infrastructuri nucleare avansate ce urmăresc să atingă excelenţa în domeniul nuclear privind siguranţa, tehnologiile, ştiinţa, protecţia mediului şi legislaţia aferentă.

Sursa foto: Universitatea Politehnica Bucureşti