21 septembrie 2021

Numărul animalelor sacrificate anul trecut în abatoare a scăzut

sliced raw pork meat with rosemary isolated on white background. Top view. Flat lay.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Numărul animalelor sacrificate anul trecut în abatoare a scăzut la toate speciile, respectiv la bovine, porcine, ovine şi caprine şi păsări, comparativ cu anul 2019, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În anul 2020, numărul de bovine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 32,7%, până la 131.906 capete, iar sacrificările de porcine au scăzut cu 5,8%, la 3,695 milioane capete. Faţă de anul precedent, producţia de carne de bovine a scăzut cu 26,1% (32.191 tone), iar cea de porcine cu 3,2% (331.456 tone).

Totodată, numărul de ovine şi caprine sacrificate în abatoare a scăzut faţă de anul precedent cu 44,5%, la 3,695 milioane capete, iar producţia de carne de ovine şi caprine s-a diminuat cu 41,3% (7.228 tone).

Referitor la numărul de păsări sacrificate în unităţile industriale în 2020, acesta a scăzut faţă de anul 2019 cu 3,1%, până 271.828 capete, iar producţia de carne de pasăre a consemnat un recul cu 4,1% (462.316 tone). Din totalul păsărilor sacrificate – 270.180 de capete au fost pui, iar 446 găini.

Sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (43,1%), Sud-Muntenia (13,9%) şi Nord-Vest (12,4%), în timp ce sacrificările de porcine au deţinut cele mai mari ponderi în regiunile: Vest (peste 37,0%), Sud-Muntenia (25,1%), Nord-Est (13,1%) şi Nord-Vest (11,5%).

În 2020, cele mai importante ponderi ale sacrificărilor de ovine şi caprine au fost înregistrate de regiunile: Sud-Muntenia (peste 31%), Vest (peste 19%), Centru (15,7%), Nord-Est (12,9%) şi Sud-Est (11,4%).

De asemenea, anul trecut, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile Sud-Est (25,0%), Nord-Est (24,9%), Centru (16,0%), Sud-Vest Oltenia (12,6%) şi Sud-Muntenia (9,6%).