Publicat: 14 Ianuarie, 2014 - 09:09
În luna noiembrie 2013, faţă de luna precedentă, numărul de animale sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut la bovine, ovine şi caprine şi păsări, iar la porcine au crescut, informează, informează Institutul Naţional de Statistică.   
            
Comparativ cu luna noiembrie 2012, numărul de animale sacrificate a scăzut la bovine, porcine şi păsări, iar la ovine şi caprine a crescut; greutatea în carcasă a acestora a scăzut la bovine şi porcine, iar la ovine şi caprine şi păsări a crescut.
Noiembrie 2013 comparativ cu octombrie 2013
 
Numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 18,5%, respectiv cu    19,4%. În unităţile industriale specializate numărul de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 7,1%, respectiv cu 1,9%. În luna noiembrie 2013, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a fost de 24,5% din totalul sacrificărilor de bovine.
 
Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 8,1%, respectiv cu        10,3%. În luna noiembrie 2013, ponderea sacrificărilor de porcine în unităţile industriale specializate a fost de 80,4% din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 7,2%, respectiv cu 4,2%.  
 
Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 17,1%, respectiv cu 19,0%. Tăierile în unităţile industriale specializate care au avut o pondere de 4,9% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine au rămas constante, iar greutatea acestora în carcasă a crescut cu 4,1%.    
 
Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 10,4%. În unităţile industriale specializate s-au realizat 81,1% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au scăzut atât ca număr de păsări sacrificate cât şi ca greutate în carcasă cu 9,1%, respectiv cu 8,9%.
 
Noiembrie 2013 comparativ cu noiembrie 2012
 
Numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 22,1%, respectiv cu    33,9%. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 13,3 %, respectiv cu  5,8%.
    
Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 1,0%, respectiv cu 4,6%. Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au crescut atât ca număr de porcine sacrificate cât şi ca greutate în carcasă cu 5,1%, respectiv cu 4,9%.
 
Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 7,4%, respectiv 5,2%. Sacrificările de ovine şi caprine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 66,7%, respectiv cu 62,2%.
 
Numărul total al păsărilor sacrificate a scăzut cu 0,7%, iar greutatea în carcasă a acestora a crescut cu 1,2%. În unităţile industriale specializate numărul păsărilor sacrificate a scăzut cu 5,2%, iar greutatea în carcasă a acestoara a crescut cu 0,2%.
 
În lunile analizate greutatea medie în carcasă la animalele şi păsările sacrificate, prezintă uşoare oscilaţii. 
 
În perioada noiembrie 2012 – noiembrie 2013, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă  s-au înregistrat în lunile decembrie şi aprilie la porcine, respectiv la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte.