Publicat: 27 Decembrie, 2018 - 09:47
Share

De la aderarea la Uniunea Europeana, Poliţia de Frontieră Română a abordat dintr-o poziţie diferită fenomenul de combatere a infracţiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială, deoarece printre cei afectaţi de acest fenomen se numără: titularii de drepturi, care suferă o importantă depreciere a mărcii lor şi a investiţiilor pe care le fac în cercetare şi dezvoltare, consumatorii, care îşi pun sănătatea şi viaţa în pericol cumpărând produse de proastă calitate şi nu în ultimul rând, bugetul de stat, afectat de pierderile fiscale.

Pe tot parcursul anului 2018, Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare şi destructurare a grupărilor care au ca preocupare traficul cu produse piratate contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România.

În urma acestor acţiuni, în primele 11 luni ale anului 2018, poliţiştii de frontieră au depistat 348 fapte de natură infracţională, aproximativ de 2 ori mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, când au fost depistate 173.

În urma acestora au confiscat - independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează:

* 131.300 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie;
* 120.000 perechi încălţăminte;
* 23.500 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie.

De asemenea, în perioada de referinţă au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de articole diverse, susceptibile a fi contrafăcute, constând în jucării pentru copii, produse de uz casnic sau de igienă personală etc.

În perioada similară din 2017 au fost depistate:
* 52.100 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie;
* 16.200 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie;
* 7.000 perechi încălţăminte.

În mare parte, cetăţenii implicaţi în aceste activităţi proveneau din România, China, Turcia, Bulgaria şi R. Moldova.

Din analiza fenomenului infracţional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt:

* China-România - pe mare
* Turcia-România

Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită şi în zona de competenţă a I.T.P.F. Giurgiu.

Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, produse cosmetice, textile, încălţăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile).

Precizăm că bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale.

În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de "punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare" faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit b din Legea 84/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

Având în vedere prejudiciul adus la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum şi reţinerii, în vederea confiscării, a mărfurilor traficate.

CAZURI SEMNIFICATIVE

Bunuri susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de peste 720.000 lei, descoperite de poliţiştii de frontieră
În data de 26.11.2018, în Punctul de Trecere a Frontierei Ostrov s-au prezentat pentru a intra în ţară trei microbuze şi trei semiremorci înmatriculate în Ucraina la volanul cărora se aflau doi cetăţeni ucraineni în vârstă de 40 de ani, respectiv 32 de ani şi un cetăţean român în vârstă de 27 de ani.

Existând suspiciuni cu privire la mărfurile transportate, poliţiştii de frontieră i-au condus în Portul Constanţa Sud - Agigea în vederea efectuării unui control fizic asupra vehiculelor şi remorcilor acestora.

Astfel, în perioada 26-28.11.2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu lucrătorii vamali au efectuat controlul amănunţit, fiind descoperite 4.154 articole vestimentare susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute.

Bunurile, a căror valoare dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă se ridică la suma totală de aproximativ 728.300 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor de către lucrătorii vamali, iar poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, în toate cele trei cazuri.

Captură semnificativă de produse contrafăcute a poliţiştilor de frontieră giurgiuveni
În perioada 5-6 decembrie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au desfăşurat acţiuni specifice pe linia combaterii traficului cu produse contrafăcute, când au fost selectate pentru control mai multe mijloace de transport.

Cu ocazia controlului amănunţit efectuat, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentele de bagaje a şapte autocare, cantitatea totală de 8.472 articole textile, încălţăminte, genţi şi parfumuri, bunuri inscripţionate cu numele unor firme cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute.

La cercetări, poliţiştii de frontieră au stabilit că posesorii bunurilor sunt patru cetăţeni turci şi trei cetăţeni români, cu vârste cuprinse între 32 şi 62 de ani. Persoanele în cauză au declarat că o bunurile respective erau transportate pentru diverse persoane, respectiv intenţionau să le comercializeze, nu deţineau documente de provenienţă pentru acestea şi nu aveau cunoştinţă despre faptul că sunt susceptibile a fi contrafăcute.

Bunurile, a căror valoare dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, se ridică la suma totală de 1.170.000 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de "punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare" faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit b din Legea 84/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

Tag-uri Institutii: