Publicat: 11 August, 2020 - 18:33
Share

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român  și Uniunea Scriitorilor din România anunță publicarea volumului
Mircea Barzuca - O viață. Margareta Sterian (1897–1992). Editată de Lidia Vianu

Prof Lidia Vianu, creatoarea editurii amintite, scrie, incitant, în prefața acestei noi cărți online:

„Fără nici cea mai mică îndoială, 99% din tinerii mei studenţi m-ar întreba: Cine este Margareta Sterian? Suntem în anul 2020. În anul 1970, când ieşeam eu din studenţie, şi îmi cădea în mână un mic tablouaş, o floare roşie, o emoţie bruscă pe care nici acum nu o pot uita, puneam şi eu aceeaşi întrebare. Artista se născuse în anul 1897 - generaţia bunicii mele, care, probabil, i-a fost şi colegă la orele de limba română ţinute de Slavici la liceul german înființat de regele Carol I. În ultimul an de viaţă al artistei, 1992, descoperisem internetul, şi prin el, tablourile magice ale Margaretei. Dar întrebarea <<Cine a fost Margareta Sterian?>> dăinuie şi în ziua de azi. Un singur răspuns pot eu da cu certitudine. A fost o cascadă de ARTĂ: pictură, tapiserie, literatură, traduceri, scenografie, costume - şi câte altele las oare nespuse? Câte epoci s-au topit în arta ei? A intuit atât de multe, a făcut cu mâinile, cu gândurile, cu sufletul ei un continuu, o posibilă imagine a infinitului. Are vreun rost să mai spun, <<A făcut parte din acest curent, a pus temeliile acestei tendinţe, a creat această metodă în artă?>> Nu. Nu are. Margareta a făcut tot. A gândit tot. A trăit tot. După ce am publicat tablourile, desenele, traducerile, romanele, poemele Margaretei, ultima resursă era unicul ei legatar, pictorul Mircea Barzuca, ucenicul ei cel mai apropiat şi care se hrăneşte zilnic dintr-o legătură sufletească cu ea, legătură care trece toate barierele intelectului. Aşadar, l-am rugat pe Mircea: <<Dezvăluie-ne taina care o face pe Margareta nemuritoare.>> Cititorul acestui volumaş va afla povestea muritoare a marii artiste. Nu multe fiinţe umane sunt atât de puternice şi atât de încercate de adversitate, dar şi atât de încăpăţânate să schimbe lumea. Mircea Barzuca ne descrie pas cu pas, ca în povestea lui Ulise, fiecare episod din viaţa Margaretei Sterian. Episoadele nu sunt vesele, dar cartea aceasta, mică şi modest scrisă, este o revenire magică. Ea ne învaţă ce înseamnă sufletul—care nu este nici corp fizic, nici inteligenţă, nici emoţie de moment.”

Editura Contemporary Literature Press a realizat Arhiva Margareta Sterian pentru a o reda pe artistă patrimoniului nostru literar și plastic.
Opera Margaretei Sterian este în același timp impresionant de unitară, de coerentă, dar și diversă. Se simțea nevoia unei prezentări a personalității reale a artistei, ca un îndreptar în înțelegerea operei. Acesta este motivul pentru care ne–am adresat lui Mircea Barzuca, probabil cel mai apropiat, cel mai credincios ucenic al Margaretei. El a fost, cum singur mărturisește, un „ucenic de modă renascentistă al artistei”, eminent manager curator, precum și cel mai important cunoscător al operei artistei. El însuși este pictor și critic plastic.

Mircea Barzuca. O viață. Margareta Sterian (1897–1992), editată de Lidia Vianu, se lansează oficial marți 11 august 2020, dar volumul poate fi consultat și descărcat din acest moment la adresa de internet:

https://editura.mttlc.ro/barzuca-biografia-sterian.html

 

Tag-uri Nume: